Zaczął się najpiękniejszy i najsłodszy czas w roku – magiczny Grudzień. To będzie miesiąc pachnących ciastek, ciasteczek i pierniczków. Zapach cynamonu już od kilku dniu unosi się w naszym domu. Uwielbiam te chwile przed świętami, bo to właśnie teraz, na spokojnie, możemy spędzić trochę więcej czasu w kuchni dekorując nasze wypieki. Z doświadczenia wiem, że za tydzień, dwa, wpadniemy w wir świątecznych zakupów i przygotowań, dlatego warto wykorzystać ten spokojny początek miesiąca i spędzić czas z dzieciakami w kuchni – nie spieszyć się i pozwolić na dłuuugie dekorowanie. Nie da się ukryć – pieczenie ciasteczek z dziećmi może być zabawne, ale jest też bardzo czasochłonne. Uh, jak sobie przypomnę jak wygląda kuchnia po wspólnym gotowaniu z Lilą… laughing Ale nigdy nie odmawiam, gdy słyszę słodkie “mamusiu, ale ja chęęętnie pooomogę” Ciasteczka “renifery” są bardzo proste w przygotowaniu, idealnie nadają się jako prezent. Wystarczy włożyć je do ozdobnego pudełka lub zapakować w celofan. Na koniec zdradzę Ci sekret – przed świętami smakują lepiej!

Przepis na domowe ciastka renifery

Składniki
120 g masła
240 g mąki (u mnie pszenna + pełnoziarnista żytnia)
1 jajko
syrop klonowy (ja dałam 4 łyżki)
Polewa czekoladowa -> gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej + olej kokosowy + syrop klonowy
Noski -> granat
Wykonanie
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. Możesz również wyrobić ciasto ręcznie (najpierw posiekaj nożem masło i wrzuć do miski z pozostałymi składnikami). Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce 20 minut. Po schłodzeniu wałkujemy i wykrawamy szklanką okrągłe kształty. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Po wystygnięciu dekorujemy ciasteczka za pomocą wykałaczki.

POBIERZ świątecznego e-booka

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Strona 1 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 59 – menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: