Domowe ciastka z ciecierzycy
Upiec dwie pieczenie na jednym ogniu! W tym przypadku, to ugotować więcej ciecierzycy na hummus i zrobić pyszne, bezglutenowe domowe ciastka bez cukru. Ich smak przerósł moje oczekiwania (no Lila to wiadomo, że zachwycona wszystkim
). Są świetne i aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem jest ciecierzyca! Jeśli masz zamiar zrobić hummus, albo kotlety z tej rośliny, to odsyp szklankę na deser. Ja dzięki temu miałam pyszną kolację i smakowite ciastka z ciecierzycy, na drugi dzień do przedszkola i pracy. To się nazywa #dobryplan. Lepiej zobacz (poniżej), co jeszcze można przygotować z cieciorki, a później zerknij na prosty przepis.
Przepis na domowe ciastka z ciecierzycy
Domowe ciastka z ciecierzycy
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub gotowanej ze słoika)
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wrzucamy do blendera i miksujemy.
- Z gotowej masy lepimy ciasteczka.
- Czekoladę rozdrabniamy na kawałki i dajemy na górę ciasteczek.
- Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Wskazówki
Możesz kupić suche ziarna ciecierzycy, moczyć przez noc i ugotować. Możesz także wykorzystać gotową ciecierzycę ze słoika (kupisz w Lidlu lub w Biedronce).