Domowe gofry – jeszcze rok temu na wakacjach robiłam je bardzo często. Idealnie nam pasowały w weekend na drugie śniadanie albo deser. Gofry to też świetna przekąska do zabrania na spacer choć przyznaję, że najlepiej smakują takie świeże – ciepłe i chrupiące.
Przepis na domowe gofry
Gofry dla dzieci BLW
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 i ¾ szklanki mleka (u mnie domowe owsiane)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu śmietankowego)
- 3 jajka
- 2 łyżki słodzidła (np. cukier kokosowy)
- 70 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
- owoce (maliny, kiwi, banany, jabłka, śliwki)
- amarantus ekspandowany
- ubita śmietanka
- dżem 100% owoców bez cukru
- masło orzechowe
Wykonanie
- W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, olej i mleko.
- Białka ubijamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
- Porcję ciasta dajemy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 4 minut.
Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.