Domowe jeżyki
Domowe jeżyki to mój kolejny kulinarny eksperyment. Tuż po przyjeździe od cioci, która wyciągnęła do herbaty te znane ciasteczka, zaczęłam się zastanawiać jak i z czego zrobić domową, zdrowszą wersję jeżyków. Dobrze wiesz, że uwielbiam odtwarzać znane smakołyki. Zabrałam ze sobą opakowanie i pomyślałam, że muszę stworzyć podobnie wyglądające ciastka. Ilość składników na opakowaniu trochę mnie przeraziła Domowe jeżyki może nie smakują tak samo jak te oryginalne, ale wyglądają podobnie, prawda?
Nasze ciasteczka składają się z mąki gryczanej, płatków owsianych i wiórków kokosowych. Nadzienie to daktyle i banan, a polewa to gorzka czekolada z dodatkiem oleju kokosowego. Wbrew pozorom przygotowanie ciastek nie pochłonie Ci dużo czasu. Najpierw zrobisz spód, a w trakcie pieczenia zajmiesz się daktylowym nadzieniem i polewą. Później wystarczy zmontować małe jeżyki
Oczywiście Lila była obecna na każdym etapie produkcji domowych jeżyków – widzisz te rozmazane paluszki na papierze do pieczenia? ❤
Słodycze mogą być zdrowe i wartościowe.
Przepis na domowe jeżyki
Składniki
Ciasteczka
30g mąki (u mnie gryczana)
60g płatków owsianych górskich
30g wiórków kokosowych
2 łyżki syropu klonowego
50g masła
małe jajko (opcjonalnie)
Nadzienie
daktyle
banan
Polewa
czekolada gorzka
olej kokosowy
Wykonanie
Ciasteczka wszytskie składniki miksujemy, formujemy ciastka, wykładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Nadzienie Garść daktyli moczymy w gorącej wodzie około 15 minut, następnie miksujemy z bananem (ja wykorzystałam pół dużego banana).
Polewa Gorzką czekoladę roztapiamy z odrobiną oleju kokosowego.
Na upieczone ciasteczka nakładamy nadzienie czyli masę daktylową.
Dla lepszego efektu dodajemy rodzynki i polewamy czekoladą.
Z tej porcji wyszło 9 sztuk.
Smacznego!