Domowe jeżyki

Domowe jeżyki to mój kolejny kulinarny eksperyment. Tuż po przyjeździe od cioci, która wyciągnęła do herbaty te znane ciasteczka, zaczęłam się zastanawiać jak i z czego zrobić domową, zdrowszą wersję jeżyków. Dobrze wiesz, że uwielbiam odtwarzać znane smakołyki. Zabrałam ze sobą opakowanie i pomyślałam, że muszę stworzyć podobnie wyglądające ciastka. Ilość składników na opakowaniu trochę mnie przeraziła surprised Domowe jeżyki może nie smakują tak samo jak te oryginalne, ale wyglądają podobnie, prawda? laughingNasze ciasteczka składają się z mąki gryczanej, płatków owsianych i wiórków kokosowych. Nadzienie to daktyle i banan, a polewa to gorzka czekolada z dodatkiem oleju kokosowego. Wbrew pozorom przygotowanie ciastek nie pochłonie Ci dużo czasu. Najpierw zrobisz spód, a w trakcie pieczenia zajmiesz się daktylowym nadzieniem i polewą. Później wystarczy zmontować małe jeżyki laughingOczywiście Lila była obecna na każdym etapie produkcji domowych jeżyków – widzisz te rozmazane paluszki na papierze do pieczenia? ❤

Domowe jeżyki

Słodycze mogą być zdrowe i wartościowe.

Domowe jeżyki
Ciasteczka wychodzą bardzo kruche. Można sobie jeszcze bardziej uprościć pieczenie domowych jeżyków i zrobić zwykłe ciasteczka owsiano-bananowe, nałożyć daktylowe nadzienie, rodzynki lub orzechy i polać czekoladą. To taka prostsza i trochę szybsza wersja wink A teraz zobacz jakich składników potrzebujesz, aby zrobić domowe jeżyki o smaku kokosowym.

Przepis na domowe jeżyki

Składniki

Ciasteczka

30g mąki (u mnie gryczana)

60g płatków owsianych górskich

30g wiórków kokosowych

2 łyżki syropu klonowego

50g masła

małe jajko (opcjonalnie)

Nadzienie

daktyle

banan

Polewa

czekolada gorzka

olej kokosowy

Wykonanie

Ciasteczka wszytskie składniki miksujemy, formujemy ciastka, wykładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Nadzienie Garść daktyli moczymy w gorącej wodzie około 15 minut, następnie miksujemy z bananem (ja wykorzystałam pół dużego banana).

Polewa Gorzką czekoladę roztapiamy z odrobiną oleju kokosowego.

Na upieczone ciasteczka nakładamy nadzienie czyli masę daktylową.

Dla lepszego efektu dodajemy rodzynki i polewamy czekoladą.

Z tej porcji wyszło 9 sztuk.

Smacznego!

Domowe jeżyki
Domowe jeżyki

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Moja ulubiona część wpisu czyli porównanie składników. Tym razem pod lupę bierzemy domowe jeżyki i te oryginalne, ze sklepu. Nie spocznę, dopóki nie zarażę Cię miłością do zdrowszych smakołyków. Zobacz i porównaj składniki. To chyba największy argument, żeby przygotować swoją wersję w domu. Warto czytać etykiety i jeśli tylko to możliwe  – sklepowe słodycze zamienić na domowe smile
Domowe jeżyki
Domowe jeżyki
Domowe jeżyki