Domowe kulki z ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko i witaminy z grupy B. Ciecierzycę można kupić w paczkach oraz gotową do spożycia w słoiku lub w puszce. Oprócz pasztetu, hummusu, leczo czy chrupiących chipsów, można zrobić deser – domowe kulki z ciecierzycy, które są pyszne, mięciutkie, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. I na pewno zachwycą Cię smakiem. Zobacz jakie to proste – potrzebujesz tylko kilku składników. Czekoladowe fit kulki, bez cukru rafinowanego to wartościowy deser dla Twojego dziecka.

Przepis na domowe kulki z ciecierzycy

kulki z ciecierzycy

Domowe kulki z ciecierzycy

Składniki
 

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 60 g masła orzechowego
  • 8 daktyli
  • 1-2 łyżki kakao

Do obtoczenia:

  • rozdrobnione orzechy
  • wiórki kokosowe
  • amarantus ekspandowany

Wykonanie

  • Daktyle moczymy 5 minut w gorącej wodzie.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
  • Z gotowego ciasta lepimy kulki i obtaczamy w orzechach lub w wiórkach kokosowych.

Wskazówki

Jak przygotować suchą ciecierzycę?
Dzień wcześniej musimy zalać ciecierzycę wodą i moczyć przez około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy w wodzie do miękkości.
Proces moczenia i gotowania ciecierzycy jest długi – możesz wykorzystać ciecierzycę ze słoika.
kulki z ciecierzycy
kulki z ciecierzycy
książka domowe słodycze