Domowe kulki z ciecierzycy
Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko i witaminy z grupy B. Ciecierzycę można kupić w paczkach oraz gotową do spożycia w słoiku lub w puszce. Oprócz pasztetu, hummusu, leczo czy chrupiących chipsów, można zrobić deser – domowe kulki z ciecierzycy, które są pyszne, mięciutkie, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. I na pewno zachwycą Cię smakiem. Zobacz jakie to proste – potrzebujesz tylko kilku składników. Czekoladowe fit kulki, bez cukru rafinowanego to wartościowy deser dla Twojego dziecka.
Przepis na domowe kulki z ciecierzycy
Domowe kulki z ciecierzycy
Składniki
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 60 g masła orzechowego
- 8 daktyli
- 1-2 łyżki kakao
Do obtoczenia:
- rozdrobnione orzechy
- wiórki kokosowe
- amarantus ekspandowany
Wykonanie
- Daktyle moczymy 5 minut w gorącej wodzie.
- Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
- Z gotowego ciasta lepimy kulki i obtaczamy w orzechach lub w wiórkach kokosowych.
Wskazówki
Jak przygotować suchą ciecierzycę?
Dzień wcześniej musimy zalać ciecierzycę wodą i moczyć przez około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy w wodzie do miękkości.
Proces moczenia i gotowania ciecierzycy jest długi – możesz wykorzystać ciecierzycę ze słoika.