Domowe lizaki?
Domowe lizaki zrobiłyśmy kilka dni temu z Lilą spontanicznie, w kilka minut. Tak naprawdę to kawałek pysznego ciasta uformowanego w kulkę i osadzonego na patyczku lub rurce. Ciasteczkowe lizaki zachwycają smakiem i wyglądem. To, z czego składają się lizaki ze sklepu, wie chyba każdy Cukier, syrop glukozowo – fruktozowy, barwniki, aromaty i wiele innych tajemniczych składników, które ciężko odczytać z owiniętej wokół patyczka etykiety. Lizak to kolejny produkt, którego nie powinnaś kupować w pierwszym roku życia. Jak czytam te wszystkie składniki, to włosy mi stają dęba i mam znowu ochotę krzyczeć „tego nie kupuj swojemu dziecku”. Maluch nie wie, co znajduje się w tej klejącej kulce ze sklepu. Wie tylko, że mu to bardzo smakuje – za bardzo, żeby mógł sobie odmówić takiej przyjemności. Całkiem możliwe, że jakby wiedział, co tak naprawdę jest w środku, to nie chciałby tego zjeść. W tym momencie Ty decydujesz za dziecko, tylko Ty znasz się na składnikach i wiesz do czego przyczynia się cukier i spółka. Widziałaś listę 5 produktów, których lepiej nie wkładać do koszyka? Zobacz koniecznie.
Super food
pyłek kwiatowy (pszczeli)
Dzisiaj podzielę się przepisem na kolejny domowy deser – ciasteczkowy lizak. Aby było jeszcze zdrowiej, lizaki posypałam pyłkiem pszczelim i (o dziwo) Lila sięgała po nie najchętniej. Teraz jest idealny moment na rozpoczęcie kuracji pyłkiem kwiatowym w celu wzmocnienia organizmu. My jesteśmy w trakcie, kolejnej w tym roku, terapii witaminowej. Odpowiednią ilość pyłku zalewamy wodą (najlepiej na noc) i pijemy rano – Lila ze smakiem, ja niekoniecznie Ale zaciskam zęby i jakoś idzie
Aby urozmaicić trochę te nasze lizaki, żeby nie były szarobure (edit: 2017 rok, więc w sklepach nie ma jeszcze owoców liofilizowanych/ kulek bez cukru itp.), posypałam je pyłkiem. Dzięki temu zyskały piękny złoty („mamo nie żółty, absolutnie!”) kolor, lepszy smak (podobno
) i bajeczny wygląd.
Badania wykazały, że pyłek kwiatowy ma działanie:
odżywcze – wzmacnia apetyt i jest to widoczne już po kilku dniach (może warto spróbować, zamiast sięgać po apetizer?), wzmacnia organizm, zwiększa poziom żelaza
antyalergiczne – o tym przekonałam się na własnej skórze (kurację trzeba rozpocząć przed rozpoczęciem sezonu kwitnienia)
odtruwające – wspomaga wątrobę
antydepresyjne – zmniejsza nerwowość i uspokaja
przeciwzapalne i antybakteryjne.
Jak widać pyłek jest wyjątkowy i pomaga w wielu schorzeniach (nie wymieniłam wszystkiego) – myślę, że warto zapytać o niego u lokalnego pszczelarza. To prawdziwa skarbnica zdrowia!
Przepis na domowe lizaki
Składniki
Ciasto
½ szklanki płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
garść orzechów / migdałów
½ szklanki daktyli
3 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka masła orzechowego
Polewa czekoladowa
czekolada (patrz na skład)
olej kokosowy
Posypka
wiórki kokosowe
zmielone orzechy
pyłek pszczeli
amarantus ekspandowany
Wykonanie
Polewa czekoladowa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną oleju kokosowego.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do blendera i miksujemy. Z gotowej masy formujemy kulki, nabijamy na rurkę lub patyczek i moczymy w czekoladzie. Posypujemy wybranymi dodatkami. Smacznego!
Zamień SKLEPOWE na DOMOWE
Ciasteczka serowe dla dzieci BLW
Pyszne ciasteczka dla całej rodziny. Zobacz przepis!
Czekoladowe serniczki dla dzieci BLW
Te serniczki musi spróbować każdy Mały Smakosz. Zobacz przepis.
Gofry z białej fasoli BLW
Pyszne gofry na śniadanie, deser lub kolację. Zobacz przepis i zaskocz Małego Smakosza.