Mam dzisiaj świetną propozycję – dla wszystkich, którzy do tej pory kupowali gotowe kulki czekoladowe i dla tych, którzy chcieli kupić, ale przerażał ich skład, ilość cukru i obecność syropu glukozowo-fruktozowego. Od dzisiaj nie ma wymówek – powiedz „nara”
czekoladowym płatkom ze sklepu i zrób swoje w domu. Zrobienie tych czekoladowych kuleczek to świetna zabawa dla dzieci. W dodatku (umówmy się) nie będziemy ich robić często więc niech nie przeraża Cię całodniowe lepienie kulek wielkości borówki. Zdradzę co możesz zrobić z reszty ciasta gdy w oczach zobaczysz mroczki od ilości wyprodukowanych domowych nesquików.
Domowe płatki nesquik moża chrupać na sucho, zjeść z mlekiem (u nas roślinne owsiane) albo wsypać do jogurtu naturalnego. Zobacz jakie składniki są potrzebne do przygotowania płatków. Na pewno masz je w swojej kuchennej szafce! 
Przepis na domowe płatki nesquik
Składniki
płatki owsiane górskie
mąka gryczana
mąka kokosowa
około 1/4 szklanki kakao
garść migdałów
garść migdałów
1 białko
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka jogurtu greckiego (opcjonalnie)
3 – 4 łyżki syropu klonowego
Wykonanie
Wyciągamy szklankę i wsypujemy do niej płatki owsiane (około ¾ szklanki), dodajemy garść migdałów oraz mąkę kokosową i gryczaną (wsypałam na oko po trochę każdej).
Wyciągamy szklankę i wsypujemy do niej płatki owsiane (około ¾ szklanki), dodajemy garść migdałów oraz mąkę kokosową i gryczaną (wsypałam na oko po trochę każdej).
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na pył, dodajemy resztę składników i znowu miksujemy. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Jest przy tym trochę pracy, dlatego my mamy mix różnych płatków. Kiedy już znudziło nam się robienie małych kuleczek to poszliśmy na łatwiznę i zaczęliśmy produkować płatki chocapic – wystarczy wziąć kawałek ciasta i odcisnąć palca. Jak już mieliśmy całkiem dość i Lilce znudziła się zabawa to powstały ciasteczka. Rach ciach i gotowe. Po upieczeniu ciastek, na środek dałam odrobinę dżemu.
Temperatura pieczenia to 180 stopni około 20 minut.
Temperatura pieczenia to 180 stopni około 20 minut.
Smacznego!
Zamień SKLEPOWE na DOMOWE
Poniżej porównanie składników – domowe płatki nesquik i te ze sklepu. Lista składników gotowego produktu jest bardzo długa i zawiera to, czego staram się unikać w diecie dziecka: cukier, olej palmowy i syrop glukozowy. Domowych płatków czekoladowych i tak nie jemy zbyt często. Średnio raz na pół roku zaszalejemy i bawimy się w lepienie kulek. W domowej wersji są same pożywne składniki, a mimo to nie uważam, żeby było to super śniadanie. Zdecydowanie lepiej czuję się po zjedzeniu płatków jaglanych z owocami. Porównaj składniki i daj znać, którą wersję wybierasz?
Inny przepis na kuleczki nesquik i w sumie 31 przepisów na domowe słodycze, znajdziesz w ebooku.