Sylwester, urodziny, imieniny czy parapetówka – w ciągu roku jest mnóstwo okazji do świętowania. Pewnie nie raz organizujesz w domu jakąś imprezę?
A wtedy nie ma nic gorszego niż stanie przy garach i wymyślanie jakiś przekąsek, sałatek itd. Często jest tak, że z braku czasu robimy sprawdzone potrawy i na stole pojawia się … sałatka jarzynowa. Sięgamy po niezawodne przepisy, bo tak jest najszybciej i najprościej
Ale czas na zmiany! Dzisiaj pokażę Ci zestawienie ulubionych przekąsek, które zawsze szybko znikają, a w dodatku robi się je naprawdę szybko. Ważna jest też dobra organizacja. Niektóre przekąski lepiej przygotować dzień wcześniej, dzięki temu w dniu imprezy będziesz miała więcej energii, a potrawy przejdą aromatem.
Domowe przekąski na imprezę
Rok temu opublikowałam wpis z przepisami na domowe paluszki, chipsy i krakersy. Jeśli lubicie takie przekąski, to zerknij tam koniecznie. Przygotowanie paluszków jest dziecinnie proste.
Mix sałat
To sposób na najszybszą sałatkę
Wystarczy kupić ulubione sałaty (lodowa, rukola, roszponka), wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Na patelni podprażyć słonecznik, pokroić fetę, wrzucić winogrona. Ja jeszcze miałam ugotowaną ciecierzycę, całkiem przypadkowo ją dodałam do tej sałaty
Nasz ulubiony sos do tego mixu to olej lniany, cytryna, odrobina miodu i zioła prowansalskie. Lila uwielbia taki zestaw na kolację.
Tortilla
Tortilla pokrojona na kawałki to przekąska, która zawsze cieszy się najwiekszą popularnością. Tutaj trzeba przygotować kilka placków, bo niestety te gotowce ze sklepu nie dość, że mają kiepski skład, to w dodatku bardzo specyficzny zapach
Aby zrobić domowe placki na tortillę potrzebujesz trzech składników. Do środka wrzucasz to, co lubicie – sałatę, kapustę, pomidory, paprykę, kukurydzę czy marchewkę. Sos możesz zrobić w dwóch smakach – pomidorowy lub jogurtowy z czosnkiem i koperkiem. Dzieciaki powinny być zachwycone.
Koreczki i zawijasy
Szybkie i efektowne przekąski „na raz”
Idealne do małej rączki. Roladki z ogórka z papryką, pomidorem i koperkiem. Koreczki z ogórka i marchewki oraz szynka lub salami (mamy w rodzinie smakosza salami i to specjalnie dla niego
) z serkiem i oliwką. Tak naprawdę tutaj można wyczarować wiele kompozycji. A jeśli przyozdobisz wykałaczki wstążką, to koreczki będą pięknie prezentowały się na stole.
Rolada szpinakowa z łososiem
To propozycja, którą możesz zrobić dzień wcześniej. Wbrew pozorom przygotowanie tych ślimaków nie zajmuje wiele czasu. Warto wypróbować, bo zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Upieczenie szpinakowego biszkoptu nie jest skomplikowane – po szczegółowy przepis kliknij niżej. Lila z chęcią zje takiego ślimaka, ale jest jeden warunek – musi być bez łososia 
Jajka faszerowane
Jajka to taki klasyk, który często pojawia się na imprezach. Tym razem proponuję faszerowane z awokado, posypane czerwoną cebulką i słodką papryką. Dla dzieci nie posypywałam cebulą (żeby nie było!
)
Przepis na jajka faszerowane
Składniki
6 jajek ugotowanych na twardo
1 awokado
cebula czerwona
papryka słodka
sól kłodawska, pieprz
łyżka jogurtu / majonezu
łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Obrane i pokrojone awokado rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka przekrawamy wzdłóż na pól i wyjmujemy żółtka, które mieszamy z awokado (można zmiksować blenderem). Przyprawiamy solą kłodawską i pieprzem, dodajemy łyżkę majonezu / jogurtu naturalnego. Tak przygotowaną pastę nakładamy na jajka. Do dekoracji posypujemy cebulką i słodką papryką .
Smacznego!
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana czyli nie ta tradycyjna – jarzynowa
haha! Tutaj wystarczą tylko ziemniaki (ugotowane w mundurkach), ogórki kiszone, cebula czerwona, gruszka i sos jogurtowy z czosnkiem. Jeśli chodzi o proporcje, to naprawdę robię na oko. Ziemniaki pokrojone w kostkę, ogórki pokrojone w kółka, cebulka do smaku i gruszka, która jest tutaj niezbędna. Sos jogurtowy z łyżką majonezu, przyprawiamy solą kłodawską i pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Pychota!
Sałatka leśna polana
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, to zrób leśną polanę, ale ostrzegam – tutaj trzeba się trochę napracować
Sałatkę najlepiej zrobić dzień wcześniej.
Soki, koktajle
Do picia oprócz wody, polecam soki i koktajle. Jeśli nie masz wyciskarki, to do dzbanka nalej wody i wrzuć kawałki owoców – pomarańcza, cytryna, limonka oraz mięta nadadzą wodzie smaku.
Domowe słodycze
Dla mnie podanie ciastek ze sklepu jest bez sensu
Cukier i olej palmowy? – to nie są składniki, którymi chcę częstować swoich gości. Jak nie mam zbyt dużo czasu, to po prostu gotuję kaszę jaglaną (dzień wcześniej) i robię domowe raffaello lub kule mocy z marchewką. Więcej domowych słodyczy znajdziesz w zakładce „Domowe słodycze”.