Jeśli szukasz przepisów na “słone” domowe przekąski, to jesteś szczęściarzem – w końcu trafiłeś!  Wbrew pozorom lubię ułatwiać sobie życie i nie siedzę w kuchni od rana do wieczora. Przepis na paluszki i frykasy zna każdy z Was. Jest to podstawowy przepis na ciasto na pizze. Mój przepis to trochę zmieniona wersja z książki Thermomix. Oczywiście polecam nie tylko mączne przekąski. Warto pomyśleć o warzywach, owocach i pysznych napojach. Ale jeśli miałabym kupować paluszki z takim składem: mąka pszenna, olej roślinny rzepakowy, sól (3,4%), cukier, syrop glukozowy, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, aromaty – to wolę zamieszać ciasto i zrobić domowe paluchy ❤ Frykasy są fajnym dodatkiem do sałaty. Krakersy idealnie komponują się z dipem jogurtowo-czosnkowym. Chipsy z tortilli pasują do sosu pomidorowego. Wszystko jest przyjemnie chrupiące i smaczne.

Przepis na domowe krakersy ze szpinakiem

Składniki
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli kłodawskiej
1 łyżka sezamu
1 łyżka oliwy
55 ml wody
70 g świeżego szpinaku
Wykonanie
Szpinak myjemy i miksujemy z wodą. Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy łyżką i dodajemy szpinak z wodą i oliwę. Mieszamy i zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto wałkujemy, kroimy w prostokąty i nakłuwamy widelcem.
Temperatura 180 stopni
Czas pieczenia około 20 minut

Przepis na domowe paluszki z sezamem i frykasy

Składniki
350 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
180 g letniej wody
25 g oliwy z oliwek
szczypta soli kłodawskiej
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wykonanie
Przy wyrabianiu ciasta pomógł mi niezawodny thermomix. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i wyrabiamy ciasto. Jeśli nie masz TM to ręcznie też sobie poradzisz (najpierw polecam zrobić rozczyn z drożdży).
Ciasto odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie możesz działać i formować paluszki/frykasy.
Paluszki Im cieńsze tym bardziej chrupiące. Z ciasta formujemy wałeczki, smarujemy żółtkiem i obsypujemy sezamem lub makiem.
Frykasy Rozwałkowujemy ciasto tak, żeby przypominało prostokąt ? – najlepiej stwórz za jednym zamachem dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich smarujemy przecierem pomidorowym lub posypujemy startym serem i przykrywamy drugim. Tniemy w paski i skręcamy kilka razy trzymając końce.
Temperatura 200 stopni.
Czas 15-20 minut (do zarumienienia).

Przepis na domowe chipsy

Składniki
360 g mąki pszennej
160 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli kłodawskiej
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Do miski z solą i mąką wlewamy gorącą wodę i olej. Mieszamy łyżką, a później zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 9 -10 części i każdą kulkę cieniutko wałkujemy. Smażymy na patelni bez tłuszczu minutę z jednej strony i 20 sekund z drugiej. Po usmażeniu placek kroimy w trójkąty, które smarujemy oliwą z przyprawami i pieczemy w piekarniku.
Temperatura 180 stopni
Czas pieczenia około 15 minut

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Strona 1 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 59 – menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »

Masz ochotę na coś słodkiego?

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

%d bloggers like this: