Domowe rogaliki a’la 7 days
Domowe rogaliki smakują inaczej od tych znanych gotowców, spożywanych w szkole na przerwach. Jeśli jesteś miłośnikiem 7 daysów, to smak Cię zaskoczy, bo nasze rogaliki są krucho-drożdżowe. Celowo napisałam taki tytuł, bo jest szansa, że jak ktoś zobaczy ‘7days’, to skusi się na zrobienie zdrowszego, domowego zamiennika – przestanie kupować rogaliki, które niestety do najzdrowszych nie należą. Nie będę również okłamywać, że zrobienie tych rogalików to 5 minut. Najpierw trzeba wyrobić ciasto, później poczekać, aż wyrośnie, narobić trójkątów, pozawijać i upiec. Łatwizna, nie? Z trzylatką to już w ogóle, m a g i a Ale warto! Zrobisz taką porcję, będziecie jeść ją przez dwa dni, a to oznacza, że nie popatrzycie na jakiekolwiek rogale przez dwa miesiące. Tym krótkim wstępem starałam się jak mogłam, aby zachęcić Cię do zrobienia domowych rogalików. Teraz zobacz czego potrzebujesz.
Przepis na domowe rogaliki a’la 7 days
1 jajko
Jak zrobić domowe rogaliki a’la 7 days?
Zamień SKLEPOWE na DOMOWE
Porównanie składników
7 days zawiera dwa konserwanty, propionian wapnia oraz sorbinian potasu. Wiem, że ten produkt jest często kupowany przez dzieci w szkole. Niektórzy myślą, że jest to idealna przekąska na drugie śniadanie, a tak naprawdę ten mały rogalik zawiera syrop glukozowo – fruktozowy, olej palmowy i ma prawie 300 kcal! Patrząc na skład rogalików ze sklepu, sprawa jest prosta – albo robicie w domu zdrowszą wersję, albo zapominacie, że istnieją rogaliki, które można łatwo kupić w sklepie. Można, ale nie warto.