Domowe rogaliki a’la 7 days

Domowe rogaliki smakują inaczej od tych znanych gotowców, spożywanych w szkole na przerwach ? Jeśli jesteś miłośnikiem 7 daysów, to smak Cię zaskoczy, bo nasze rogaliki są krucho-drożdżowe. Celowo napisałam taki tytuł, bo jest szansa, że jak ktoś zobaczy ‘7days’, to skusi się na zrobienie zdrowszego, domowego zamiennika – przestanie kupować rogaliki, które niestety do najzdrowszych nie należą. Nie będę również okłamywać, że zrobienie tych rogalików to 5 minut. Najpierw trzeba wyrobić ciasto, później poczekać, aż wyrośnie, narobić trójkątów, pozawijać i upiec. Łatwizna, nie? ? Z trzylatką to już w ogóle, m a g i a ❤ Ale warto! Zrobisz taką porcję, będziecie jeść ją przez dwa dni, a to oznacza, że nie popatrzycie na jakiekolwiek rogale przez dwa miesiące ? Tym krótkim wstępem starałam się jak mogłam, aby zachęcić Cię do zrobienia domowych rogalików. Teraz zobacz czego potrzebujesz.

Przepis na domowe rogaliki a’la 7 days

Składniki:
140 g mąki gryczanej lub orkiszowej pełnoziasnistej
około 400 g mąki pszennej
225 g jogurtu naturalnego
40 g drożdży świeżych
1 jajko
150 g masła miękkiego
2 łyżki cukru kokosowego
nadzienie:
melasa karobowa, dżem lub gorzka czekolada

Jak zrobić domowe rogaliki a’la 7 days?

Wykonanie
W małej misce mieszamy drożdże z cukrem kokosowym. Do dużej miski przesiewamy mąki, dodajemy masło, jajko, jogurt naturalny i drożdże. Całość wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta, wałkujemy koło (wyjdzie 5-6 kółek), dzielimy na trójkąty, nakładamy melasę karobową i zawijamy rogaliki. Smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia. Smacznego!
Domowe rogaliki a'la 7 days
Domowe rogaliki a'la 7 days
Domowe rogaliki a'la 7 days

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Porównanie składników

7 days zawiera dwa konserwanty, propionian wapnia oraz sorbinian potasu. Wiem, że ten produkt jest często kupowany przez dzieci w szkole. Niektórzy myślą, że jest to idealna przekąska na drugie śniadanie, a tak naprawdę ten mały rogalik zawiera syrop glukozowo – fruktozowy, olej palmowy i ma prawie 300 kcal! Patrząc na skład rogalików ze sklepu, sprawa jest prosta – albo robicie w domu zdrowszą wersję, albo zapominacie, że istnieją rogaliki, które można łatwo kupić w sklepie. Można, ale nie warto ?
rogaliki składniki
Menu BLW – Co Lila jadła? 57

Menu BLW – Co Lila jadła? 57

Jakie warzywa Lila lubi “dogryzać” i czym posypała jajko? Co oprócz owoców Lila zabiera ze sobą na drugie śniadanie? Co wyczarować z kaszy jaglanej na kolację? Co to jest przysmak Shreka i jak go zrobić?

Menu Liliany BLW- Co Lila jadła? 55

Menu Liliany BLW- Co Lila jadła? 55

Jak zrobić domową czekośliwkę i do czego wykorzystać? Jak zrobić zupę z dyni dla dziecka, aby wyglądała na #3gwiazdkiMichelin? W tym wpisie znajdziesz przepis na magiczne kulki z Krainy Lodu, które warto wrzucić do każdej zupy (receptura od Anny i Elsy). Dowiesz się jak zrobić placki na tortillę i jak zrobić tortillę po meksykańsku. Poznasz przepis na najłatwiejszy i najzdrowszy jabłecznik dla dziecka – oczywiście bez cukru rafinowanego, bo jabłka są wystarczająco słodkie 🙂

%d bloggers like this: