Domowy chlebek bananowy BLW
Domowy chlebek bananowy to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. Nie trzeba ich wyrzucać. Możesz je wykorzystać do koktajli, ciasteczek, placuszków albo chlebka bananowego BLW – który jest idealny dla dzieci. Zobacz też post z domowymi ciasteczkami. Najłatwiejsze ciasteczka z bananami, bez dodatku cukru rafinowanego, idealne na drugie śniadanie, spacer czy do przedszkola.
A teraz sprawdź jakie składniki, oprócz bananów, będą Ci potrzebne do przygotowania słodkiego chleba, który wyśmienicie smakuje z awokado, domową nutellą lub dżemem.
Przepis na domowy chlebek bananowy
Domowy chlebek bananowy
Składniki
- 250 g płatków owsianych górskich
- 3 banany + 1 opcjonalnie do dekoracji
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie
- Płatki owsiane miksujemy na pył. Dodajemy resztę składników i delikatnie miksujemy. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i odstawiamy na około 20 minut.
- Po tym czasie pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Wskazówki
Bananowy chlebek możesz podać z masłem orzechowym, dżemem lub jogurtem naturalnym.