Domowy knoppers
Knoppers czyli wafelek mleczno-orzechowy składa się z tłuszczu, cukru i mąki. Oprócz tego zawiera orzechy laskowe i mleko. A gdyby tak zrobić swoją, domową wersję popularnego batonika? – od dawna chodziło mi to po głowie. Przepisów jest całe mnóstwo, ale niestety również zawierają cukier rafinowany i niezdrowe tłuszcze. Robiąc ostatnio porządki w szafce kuchennej olśniło mnie, gdy zobaczyłam cztery opakowania kaszy jaglanej, która idealnie pasuje do deserów. W przypadku domowego knoppersa można nią zastąpić białą część batonika czyli mleko w proszku i cukier. Spore zapasy kaszy zachomikowałam. Muszę przyznać, że często w sklepie sięgam po kaszę jaglaną, żeby nie zabrakło gdybym wpadła na genialny pomysł zrobienia na przykład domowego raffaello lub domowego budyniu jaglanego. Do zupy pomidorowej lubimy tę kaszę czasami wrzucić i sałatka z jej dodatkiem też jest pyszna. Wracając do domowego knoppersa to moje czekoladowe nadzienie składa się z daktyli, awokado, banana i orzeszków ziemnych. Mniam, to musiało się udać! Chodź, zainspiruj się!

Przepis na domowego knoppersa
Przy dobrej organizacji czasu, knoppersa zrobisz w kilka minut, nawet nie odczujesz, że spędzasz czas w kuchni. Rano nastaw kaszę, niech się zagotuje, resztę zrobisz później. Zmiksowanie ciemnej masy to pestka, a przełożenie wafla to sama przyjemność. Nie rób tego przy dzieciach, bo trudno będzie wytrzymać im do następnego dnia. Tobie pewnie też, bo ciekawość jest ogromna, ale uwierz, że warto poczekać jeden dzień, aż smaki się połączą.


Zamień SKLEPOWE na DOMOWE
Porównanie składników
Tradycyjnie pokażę Ci zestawienie składników. Zobacz co zawiera domowy knoppers, a co ten ze sklepu. Jak widać sporo niezdrowych składników możemy zaoszczędzić małym brzuszkom wybierając pierwszą opcję. Lila za jednym razem zjadła dwie porcje – dając jej domową wersję nie mam wyrzutów. Uwielbiam patrzeć jak się delektuje każdym kęsem – „mamusiu daj jesce to doble coś, co zlobiłaś”. Z przyjemnością!


