Za kilka dni będziemy zajadać się świątecznymi przysmakami! Czekoladowe króliki i jajka już od dawna czekają na dzieci w sklepie. „Chyba dasz jej kawałek czekoladowego królika w święta”? zapyta z zaciekawieniem „cukrowa ciocia”. Nie dam, bo w święta również chcę zadbać o zdrowie. A z czego zazwyczaj są te piękne zajączki i jajeczka? z cukru i oleju palmowego – nie, dziękuję!
Wkurza mnie faszerowanie dzieci słodyczami! To już wiesz! A najgorsze jest to, że dorośli mają potrzebę zrobić dziecku „przyjemność” i na siłę wpychają dzieciom łakocie.
Święta bez sklepowych słodyczy? Czy to możliwe?
To jest możliwe! Wyczarowanie domowych smakołyków nie jest pracochłonne. Domowe = Ty decydujesz jakie składniki dodasz do wypieku, dzięki temu obejdzie się bez oleju palmowego i sporej ilości. Dla malucha możesz upiec babeczki z dodatkiem słodkiego banana lub gruszki. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pyszny, słodki jak diabli mazurek wielkanocny. Po jednym kęsie można się całkowicie zasłodzić. Do ciasta dałam 50 g cukru kokosowego (możesz dodać inne słodzidło) i wyszło bardzo słodkie, więc proponuję zmniejszyć ilość. Zamiast polewy daktylowej możesz dać dżem 100 % owoców (bez cukru). Eksperymentujcie!
Mazurek wielkanocny
Mazurek dla dzieci
Składniki
Ciasto:
- 140 g masła
- 20-50 g cukru kokosowego
- 180-220 g mąki
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 żółtko (opcjonalnie)
- 1 łyżka zimnej wody
Polewa daktylowa
- 15 daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
Dodatki:
- płatki migdałowe
- rodzynki
- płatki kokosowe
Wykonanie
- CiastoZ podanych składników zagniatamy ciasto (mi pomógł Thermomix), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkowujemy i formujemy np. jajko (trochę ciasta zostawiłam, żeby zrobić wałeczek dookoła jajka). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
- Polewa Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Miksujemy z masłem orzechowym i tak przygotowaną pastą smarujemy upieczone ciasto. Dekorujemy wybranymi dodatkami.