Gofry z białej fasoli BLW

Gofry z białej fasoli możesz zrobić na śniadanie, deser lub kolację. Możesz je podać z różnymi dodatkami np. z owocami, warzywami, masłem orzechowym lub dżemem. Zobacz przepis na pyszne gofry z fasoli. 

Przepis na gofry z białej fasoli BLW

gofry z białej fasoli

Gofry z białej fasoli

Składniki
 

  • 240 g ugotowanej białej fasoli (lub 1 puszka fasoli)
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kawałek banana
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki oleju
  • około 4-5 łyżek mleka (lub napoju roślinnego)

Wykonanie

  • Fasolę miksujemy w misie blendera z jajkami, olejem, mlekiem.
  • Następnie dodajemy masło orzechowe i banana – ponownie miksujemy na najwyższych obrotach.
  • Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy lub mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.
  • Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną i wysmarowaną olejem gofrownicę. Pieczemy kilka minut, do zarumienienia.
  • Podajemy z owocami lub warzywami.

Wskazówki

Proces moczenia i gotowania fasoli jest długi. Jeśli nie masz czasu, sięgnij po puszkę. Lepiej wykorzystać fasolę z puszki niż unikać jej w menu z powodu np. długiego gotowania.
Fasolę z puszki dobrze wypłucz z zalewy, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za gęste, dolej mleka.
Gofry możesz podać na śniadanie, deser lub kolację.
książki i ebooki LADYOCHMISTRZYNI