Gofry z białej fasoli BLW
Gofry z białej fasoli możesz zrobić na śniadanie, deser lub kolację. Możesz je podać z różnymi dodatkami np. z owocami, warzywami, masłem orzechowym lub dżemem. Zobacz przepis na pyszne gofry z fasoli.
Przepis na gofry z białej fasoli BLW
Gofry z białej fasoli
Składniki
- 240 g ugotowanej białej fasoli (lub 1 puszka fasoli)
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kawałek banana
- 1 łyżka masła orzechowego
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki oleju
- około 4-5 łyżek mleka (lub napoju roślinnego)
Wykonanie
- Fasolę miksujemy w misie blendera z jajkami, olejem, mlekiem.
- Następnie dodajemy masło orzechowe i banana – ponownie miksujemy na najwyższych obrotach.
- Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy lub mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.
- Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną i wysmarowaną olejem gofrownicę. Pieczemy kilka minut, do zarumienienia.
- Podajemy z owocami lub warzywami.
Wskazówki
Proces moczenia i gotowania fasoli jest długi. Jeśli nie masz czasu, sięgnij po puszkę. Lepiej wykorzystać fasolę z puszki niż unikać jej w menu z powodu np. długiego gotowania.
Fasolę z puszki dobrze wypłucz z zalewy, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za gęste, dolej mleka.
Gofry możesz podać na śniadanie, deser lub kolację.