Gofry z cukinią BLW

Gofry z cukinią to propozycja na śniadanie lub kolację. Z powodzeniem mogą zastąpić kromkę chleba. Możesz je podać w towarzystwie warzyw lub z masłem, z sosem jogurtowym, czy koperkowym. Są naprawdę świetne i jestem przekonana, że Twój Mały Smakosz to potwierdzi. Zobacz przepis na warzywne gofry z dodatkiem cukinii.
gofry z cukinią

Przepis na gofry z cukinią

gofry z cukinią

Gofry z cukinią

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • około 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżki łyżki oleju (lub roztopionego masła)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

  • Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, lekko odciskamy, a następnie wrzucamy do miski.
  • Wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej. Całość mieszamy.
  • Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia - ponownie mieszamy.
  • Ciasto odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie porcję ciasta wlewamy na gofrownicę i pieczemy.
  • Podajemy z warzywami.

Wskazówki

Jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej mąki. Wszystko zależy od cukinii.
Gofry możesz podać w towarzystwie innych warzyw i z sosem czosnkowym.
makaron ze szparagami

Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza BLW

zobacz e-booka

ebook blw
Przepisy dla dzieci-Co Lila jadła? 77

Przepisy dla dzieci-Co Lila jadła? 77

Przepisy dla dzieci  i całej rodzinyChcesz, żeby Twoje dziecko rosło zdrowo i silne? Zdrowe odżywianie to podstawa. W serii "Co Lila jadła" znajdziesz mnóstwo pomysłów na to, jak urozmaicić dietę Twojego dziecka i dostarczyć mu wszystkich niezbędnych składników...