Gofry z cukinią BLW

Gofry z cukinią to propozycja na śniadanie lub kolację. Z powodzeniem mogą zastąpić kromkę chleba. Możesz je podać w towarzystwie warzyw lub z masłem, z sosem jogurtowym, czy koperkowym. Są naprawdę świetne i jestem przekonana, że Twój Mały Smakosz to potwierdzi. Zobacz przepis na warzywne gofry z dodatkiem cukinii.
gofry z cukinią

Przepis na gofry z cukinią

gofry z cukinią

Gofry z cukinią

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 1 średnia cukinia
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki łyżki oleju (lub roztopionego masła)

Wykonanie

  • Jajka wrzucamy do miski i mieszamy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, lekko odciskamy, a następnie wrzucamy do miski z jajkami. Dodajemy mąkę, mleko i wybrany tłuszcz. Całość mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie porcję ciasta wlewamy na gofrownicę i pieczemy. Podajemy z warzywami.

Wskazówki

Jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej mąki. Wszystko zależy od cukinii.
Gofry możesz podać w towarzystwie innych warzyw i z sosem czosnkowym.
makaron ze szparagami

Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza BLW

zobacz książkę