Gofry z cukinią BLW
Gofry z cukinią to propozycja na śniadanie lub kolację. Z powodzeniem mogą zastąpić kromkę chleba. Możesz je podać w towarzystwie warzyw lub z masłem, z sosem jogurtowym, czy koperkowym. Są naprawdę świetne i jestem przekonana, że Twój Mały Smakosz to potwierdzi. Zobacz przepis na warzywne gofry z dodatkiem cukinii.
Przepis na gofry z cukinią
Gofry z cukinią
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- 2 łyżki łyżki oleju (lub roztopionego masła)
Wykonanie
- Jajka wrzucamy do miski i mieszamy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, lekko odciskamy, a następnie wrzucamy do miski z jajkami. Dodajemy mąkę, mleko i wybrany tłuszcz. Całość mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie porcję ciasta wlewamy na gofrownicę i pieczemy. Podajemy z warzywami.
Wskazówki
Jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej mąki. Wszystko zależy od cukinii.
Gofry możesz podać w towarzystwie innych warzyw i z sosem czosnkowym.
Przepisy BLW jadłospis – co Lila jadła?
Jadłospis dla całej rodziny. Sprawdź, co Lila jadła.
Jadłospis BLW-co Lila jadła? 73
Zobacz wpis i zainspiruj się!
Jedzenie dla dzieci – co Lila jadła?72
Co ostatnio Lila jadła? Sprawdź i zainspiruj się!