Gofry z cukinią BLW

Gofry z cukinią to propozycja na śniadanie lub kolację. Z powodzeniem mogą zastąpić kromkę chleba. Możesz je podać w towarzystwie warzyw lub z masłem, z sosem jogurtowym, czy koperkowym. Są naprawdę świetne i jestem przekonana, że Twój Mały Smakosz to potwierdzi. Zobacz przepis na warzywne gofry z dodatkiem cukinii.
gofry z cukinią

Przepis na gofry z cukinią

Składniki:

1 średnia cukinia

3/4 szklanki mąki orkiszowej

2 jajka

1 szklanka mleka lub napoju roślinnego

2 łyżki oleju lub roztopionego masła

Wykonanie:

Jajka wrzucamy do miski i mieszamy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, lekko odciskamy, a następnie wrzucamy do miski z jajkami. Dodajemy mąkę, mleko i wybrany tłuszcz. Całość mieszamy.  Ciasto odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie porcję ciasta wlewamy na gofrownicę i pieczemy.

 

Smacznego!

N

Wskazówki

Jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej mąki. Wszystko zależy od cukinii. 

Gofry możesz podać w towarzystwie innych warzyw czy z sosem czosnkowym.

makaron ze szparagami
e-book zdrowe słodycze

%d bloggers like this: