gofry z dynią

Gofry z dyni BLW

Składniki
 

  • 1 szklanka puree z dyni (upieczonej lub ugotowanej)
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • około 1 szklanka mąki orkiszowej
  • szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie

  • Do misy blendera wrzucamy puree, banana, jajka, wodę i olej - całość miksujemy.
  • Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.
  • Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
  • Pieczemy około 4 minut.
  • Podajemy z owocami i ulubionymi dodatkami.

Wskazówki

Ciasto powinno być dość gęste.
Mąkę wsypuj partiami i sprawdź konsystencję ciasta. 
książka domowe słodycze