Indyk w sosie słodko-kwaśnym
Indyk w sosie słodko – kwaśnym z ryżem to danie, które zasmakuje całej rodzinie. Czy kupowałaś kiedyś słoik z sosem słodko-kwaśnym, bo nie wiedziałaś jak zrobić wersję domową? Niestety skład gotowca nie jest zbyt dobry, bo już na drugim miejscu jest cukier. Pokażę Ci jak zrobić sos, któym będzie zjadać się cała rodzina.
Przepis na indyka w sosie słodko-kwaśnym
Indyk w sosie słodko-kwaśnym
Składniki
- 2-3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 filet z indyka
- 4 plastry ananasa
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody
- ugotowany ryż wedle uznania
Wykonanie
- Marchewkę i paprykę kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Następnie wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa, imbir i przyprawiamy pieprzem i kurkumą. Po kilku minutach wrzucamy pokrojone na kawałki mięso. Całość dusimy kilka minut, a następnie wlewamy 1 szklankę wody. Gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojonego na kawałki ananasa i sok z cytryny. W szklance rozrabiamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy do sosu. Mieszamy i gotujemy przez około 5 minut. Podajemy z ryżem.
Wskazówki
Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.