Jabłka w cieście śmietankowym BLW
Jeśli masz za dużo jabłek i już nie wiesz, co z nimi zrobić, to ten przepis jest dla Ciebie. Trwa lato i co chwilę dostaję jabłka papierówki, które świetnie smakują w cieście. Spróbuj koniecznie!
Składniki
- 2-3 jabłka
- 150 ml mleka
- 120 g mąki
- 1-2 łyżki budyniu śmietankowego (bez dodatku cukru)
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Wykonanie
- Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Całość mieszamy trzepaczką.
- Jabłka kroimy w plasterki (tak, aby gniazdo nasienne było w środku). Z każdego plasterka jabłka wydrążamy gniazdo za pomocą małej foremki.
- Jabłka obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy na suchej patelni z dwóch stron.
- Podajemy z owocami.
Wskazówki
Patelnię możesz posmarować tłuszczem.