jabłka w cieście śmietankowym

Jabłka w cieście śmietankowym BLW

Jeśli masz za dużo jabłek i już nie wiesz, co z nimi zrobić, to ten przepis jest dla Ciebie. Trwa lato i co chwilę dostaję jabłka papierówki, które świetnie smakują w cieście. Spróbuj koniecznie!

Składniki
 

  • 2-3 jabłka
  • 150 ml mleka
  • 120 g mąki
  • 1-2 łyżki budyniu śmietankowego (bez dodatku cukru)
  • łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Całość mieszamy trzepaczką.
  • Jabłka kroimy w plasterki (tak, aby gniazdo nasienne było w środku). Z każdego plasterka jabłka wydrążamy gniazdo za pomocą małej foremki.
  • Jabłka obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy na suchej patelni z dwóch stron.
  • Podajemy z owocami.

Wskazówki

Patelnię możesz posmarować tłuszczem.
książka domowe słodycze