Jak wzmocnić odporność dziecka?

Jak wzmocnić odporność dziecka? – to pytanie zadaje sobie wiele osób w momencie rozpoczęcia roku szkolnego. Każdy rodzic wie, że jesień i zima to czas obniżonej odporności. Co możemy zrobić, aby uchronić dziecko przed infekcją? Niestety nie napiszę, że znam magiczny suplement, który sprawi, że Twój maluch w tym roku nie zachoruje. Napiszę jakich metod my używamy, aby Lila była odporna na przeziębienia. Przez trzy lata byliśmy u lekarza z dwóch powodów. Pierwszy to trądzik niemowlęcy – ułaaa, jako młoda, wystraszona mama spanikowałam. Nie wiedziałam co to jest i czego mam się spodziewać. Drugi raz to bilans dwulatka. Wtedy lekarka sama zauważyła, że Lila w ogóle nie choruje, bo karta pusta. Liliana przez pierwsze 6 miesięcy była karmiona tylko piersią. Dietę zaczęłam rozszerzać po 6 miesiącu, a karmienie piersią skończyło się jak miała 2 lata i 10 miesięcy ❤ Szczerze mówiąc kilka razy mieliśmy katar, kaszel czy gorączkę. Na szczęście obyło się bez wizyty u lekarza, bo poradziliśmy sobie sami w domu. Jeśli chcesz wiedzieć czego używamy w przypadku lekkiego przeziębienia – daj znać!
Jak i kiedy zacząć dbać o układ odpornościowy? Zacznij wtedy gdy dziecko jest zdrowe.  Tak, dokładnie teraz – gdy nie jest chore. Wszystko zaczyna się od jedzenia. Jeśli chcesz, aby Twój maluch był zdrowy to musisz wiedzieć, że kluczem do sukcesu jest świeże, zdrowe i nieprzetworzone jedzenie. Istotne jest, aby do minimum ograniczyć przetworzoną żywność. Obejmuje to ciasta, ciasteczka, czekoladki i fast foody. Wiem, że ograniczenie do zera słodyczy graniczy z cudem, ale mam na to sposób → wystarczy zamienić sklepowe słodycze na domowe. Dzięki temu będziesz wiedzieć co znajduje się w każdej słodkości, bo zrobisz je sama ze zdrowych składników (np. domowe raffaello z kaszy jaglanej). Do domowych słodyczy nie dodajemy cukru rafinowanego, który osłabia odporność. Zerknij na domowe słodycze.

10 sprawdzonych sposobów na zwiększenie odporności

1. Zdrowa dieta

Zdrowe odżywianie jest podstawą do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. To tak naprawdę fundament profilaktyki. Dzieci, które jedzą niezdrową, przetworzoną żywność zdecydowanie częściej i dłużej chorują. Przykładowy jadłospis bogaty w warzywa i owoce możesz zobaczyć poniżej.

Przepisy dla dzieci-Co Lila jadła? 77

Przepisy dla dzieci-Co Lila jadła? 77

Przepisy dla dzieci  i całej rodzinyChcesz, żeby Twoje dziecko rosło zdrowo i silne? Zdrowe odżywianie to podstawa. W serii "Co Lila jadła" znajdziesz mnóstwo pomysłów na to, jak urozmaicić dietę Twojego dziecka i dostarczyć mu wszystkich niezbędnych składników...

2. Witamina D3

Niedobór witaminy D jest związany ze zwiększonym ryzykiem infekcji wirusowych. W okresie jesienno-zimowym brak słońca może przyczynić się do braku wystarczającej ilości witaminy D. Przed ustaleniem odpowiedniej dawki najlepiej iść do laboratorium i zbadać sobie poziom 25(OH) D. Wtedy będzie wiadomo czy mamy duży niedobór (podobno każdy ma!) i jaką dzienną dawkę witaminy przyjmować. Rodzice łykają witaminę D z witaminą K2Mk7. Koniecznie!

3. Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli to bogactwo witamin i świetny sposób na wzmocnienie odpornośći. Profilaktyczne przyjmowanie pyłku zapobiega występowaniu chorób i grypy. Lila pokochała pyłek i sama rano się o niego upomina (i w ciągu dnia 189837 razy też!). Pyłek zaczęłam jej podawać jak miała około 2,5 roku (na początku były to bardzo małe ilości). Pyłek pszczeli można dodać do jogurtów, wody lub soku.

4. Olej lniany

Źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Najczęściej daję Lilce do (wystudzonej!) zupy, ale lubimy też polać nim chleb (zamiast masła) i zrobić sos do sałaty. Pasta twarogowa z olejem lnianym jest przepyszna na słodko z miodem jak i w wersji z ziołami. Naprawdę da się go pokochać!

5. Miód

Do herbatki niezbędny! Najlepsza miksturka dająca rano kopa to woda z miodem i cytryną. Lepsze od kawy! ☺ (Miód wprowadzamy do diety dziecka po 12 miesiącu).

6. Ruch na świeżym powietrzu

Czy słońce czy deszcz trzeba wyjść na dwór. Norweskie przysłowie mówi „nie ma złej pogody, są tylko złe ubrania”!

7. Witamina C

Natkę pietruszki wrzucamy garściami do zupy i do wyciskarki. Zaprzyjaźniłyśmy się też z acerolą.

8. Probiotyki

To bardzo korzystne i potrzebne bakterie. Wspierają układ immunologiczny organizmu. Bardzo często jemy kiszoną kapustę (sami co roku kisimy 70 kg ?), jogurt naturalny i ogórki kiszone.

9. Warzywa, owoce i jeszcze raz warzywa

Jak najwięcej zielonego! Szpinak, jarmuż, sałata, kiełki (są pyszne). Warto robić zielone koktajle, tutaj -> +Zielone Koktajle  znajdziecie mnóstwo inspiracji.

10. Higiena

Mycie rąk po przyjściu z dworu to podstawa. Oprócz tego trzeba dzieciom przypominać o higienie przed jedzeniem lub po zabawie ze zwierzętami.

BONUS

Jak wzmocnic odporność dziecka?

11. Dużo miłości i cierpliwości czyli no stress dla malucha ❤

Stres przyczynia się do upadku systemu odpornościowego. Dzieci muszą być całowane, przytulane, masowane i kołysane regularnie. Istnieje wiele badań, które pokazują, że uśmiech i pozytywne uczucia stymulują komórki układu odpornościowego.

Zobacz też wpis, w którym polecam syropy, olejki i witaminy na przeziębienie.