Kasza jaglana z warzywami
Przepis na kaszę jaglaną z warzywami
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 mały brokuł
2 marchewki
szczypta pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1 cebula
masło klarowane
1 łyżeczka ziół prowansalskich
suszona pietruszka (opcjonalnie do obtoczenia kulek)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie. Marchewkę kroimy w kółka i również gotujemy. Na maśle klarowanym dusimy cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawiamy kurkumą, pieprzem i ziołami. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i warzywa. Smacznego!
Zdrowiej, bo...
Wskazówki
Z kaszy możesz uformować kulki i obtoczyć np. w suszonych ziołach. Maluchom będzie łatwiej złapać, a starszaki będą zachwycone małymi kuleczkami (mogą je nawet sami zrobić).
Ugotuj więcej kaszy jaglanej i zrób raffaello lub budyń jaglany. Będziesz miała z głowy kolejny posiłek np. II śniadanie.