kofty - szaszłyki mięsne

Kofty - szaszłyki mięsne dla dzieci BLW

Kofty to ciekawy sposób na podanie mięsa mielonego. Sprawdzą się na obiad lub kolację. Możesz je upiec w piekarniku.

Składniki
 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru (może być mielony - ¼ łyżeczki)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

przyprawy:

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczki pieprzu czarnego

do podania:

  • cukinia
  • soczewica zielona
  • marchewka

Wykonanie

  • Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno cebulę, posiekaną natkę pietruszki i starty imbir. Dodajemy wszystkie przyprawy - całość dokładnie mieszamy.
  • Formujemy w dłoni kulkę, a następnie ją wydłużamy i owijamy wokół patyczka do szaszłyków.
  • Kofty smażymy na patelni do grillowania lub pieczemy w piekarniku.
  • W trakcie pieczenia trzeba je obracać, aby były równomiernie wypieczone.
  • Podajemy z warzywami.

Wskazówki

Kofty możesz podać z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Szaszłyki możesz upiec w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut. Na blaszkę możesz również wyłożyć i przy okazji upiec pokrojone w słupki warzywa np. marchewkę, ziemniaki lub bataty.
książka domowe słodycze