Kofty - szaszłyki mięsne dla dzieci BLW
Kofty to ciekawy sposób na podanie mięsa mielonego. Sprawdzą się na obiad lub kolację. Możesz je upiec w piekarniku.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- kawałek świeżego imbiru (może być mielony - ¼ łyżeczki)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki wędzonej
- ½ łyżeczki suszonej kolendry
- szczypta gałki muszkatołowej
- ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego
do podania:
- cukinia
- soczewica zielona
- marchewka
Wykonanie
- Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno cebulę, posiekaną natkę pietruszki i starty imbir. Dodajemy wszystkie przyprawy - całość dokładnie mieszamy.
- Formujemy w dłoni kulkę, a następnie ją wydłużamy i owijamy wokół patyczka do szaszłyków.
- Kofty smażymy na patelni do grillowania lub pieczemy w piekarniku.
- W trakcie pieczenia trzeba je obracać, aby były równomiernie wypieczone.
- Podajemy z warzywami.
Wskazówki
Kofty możesz podać z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Szaszłyki możesz upiec w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut. Na blaszkę możesz również wyłożyć i przy okazji upiec pokrojone w słupki warzywa np. marchewkę, ziemniaki lub bataty.