Kotlety ruskie dla dzieci BLW
Kotlety ruskie to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz czasu lub po prostu nie lubisz lepić pierogów, to na pewno spodoba Ci się ten przepis. Zobacz pomysł na szybki obiad lub kolację dla Małego Smakosza i całej rodziny.
Przepis na kotlety ruskie dla dzieci BLW
Kotlety ruskie
Składniki
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 2-3 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka masła klarowanego
- bułka tarta opcjonalnie, do panierowania
Przyprawy:
- szczypta pieprzu
Do smażenia:
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie
- Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę.
- Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle klarowanym.
- Do dużej miski wrzucamy ziemniaki z serem, uduszoną cebulę, jajko – całość mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym. Podajemy z warzywami.
Wskazówki
Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.