Kulinarne inspiracje dla dzieci BLW
Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany – 3 lata i 9 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.
Jak gotuję owsiankę i co robię gdy zostaje?
Co Lila jadła? 48
Menu dla dzieci – BLW
Owsianka to w dalszym ciągu ulubione śniadanie Liliany. Teraz jest sezon truskawkowy więc można sobie urozmaicić tymi owocami poranny posiłek. Mniam! czy Wasze dzieci też uwielbiają truskawki?
Przepis na owsiankę z bananem BLW
Składniki:
płatki owsiane górskie
woda
jogurt naturalny
banany
truskawki
kasza jaglana ekspandowana
Wykonanie:
Płatki owsiane gotujemy na wodzie kilka minut, aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy jogurt naturalny i owoce. Proporcje dowolne, my lubimy owsiankę bardzo gęstą. Smacznego!
Jeśli zostaje nam owsianka ze śniadania, to na drugi dzień robimy z niej placuszki. Do owsiankowej bazy wystarczy dodać kawałek banana, jajko, mąkę i całość zmiksować.
Winogrona i granat. Taki zestaw Lila zabrała ze sobą na zajęcia. Na szczęście na śniadanie dzieci dostają owoce przyniesione przez rodziców. Nie ma miejsca na słodkie jogurty, ciasteczka czy batoniki.
Rosół z kaszą jaglaną. Pewnie pomyślisz, że zwariowałam, bo makaronu dziecku nie ugotowałam Ale my lubimy takie zmiany i z chęcią dodajemy tradycyjnym potrawom odrobinę nowoczesności. Może też spróbujesz dodać kaszę? Lilę dopadła ospa i domowy rosołek z kaszą jaglaną to świetny wspomagacz układu odpornościowego!
Przepis na smalec z fasoli dla dzieci
Składniki:
ugotowana biała fasola (200g)
jabłko
cebula ( u mnie czerwona)
przyprawy (pieprz, majeranek)
Wykonanie :
Cebulę dusimy z jabłkiem na maśle klarowanym. Fasolę miksujemy, dodajemy resztę składników i mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Smacznego!
Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.