Kulinarne inspiracje dla dzieci BLW
Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany – 3 lata i 9 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.
Jak gotuję owsiankę i co robię gdy zostaje?
Co Lila jadła? 48
Menu dla dzieci – BLW
Owsianka to w dalszym ciągu ulubione śniadanie Liliany. Teraz jest sezon truskawkowy więc można sobie urozmaicić tymi owocami poranny posiłek. Mniam! czy Wasze dzieci też uwielbiają truskawki?
Przepis na owsiankę z bananem BLW
Składniki:
płatki owsiane górskie
woda
jogurt naturalny
banany
truskawki
kasza jaglana ekspandowana
Wykonanie:
Płatki owsiane gotujemy na wodzie kilka minut, aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy jogurt naturalny i owoce. Proporcje dowolne, my lubimy owsiankę bardzo gęstą. Smacznego!

Jeśli zostaje nam owsianka ze śniadania, to na drugi dzień robimy z niej placuszki. Do owsiankowej bazy wystarczy dodać kawałek banana, jajko, mąkę i całość zmiksować.



Winogrona i granat. Taki zestaw Lila zabrała ze sobą na zajęcia. Na szczęście na śniadanie dzieci dostają owoce przyniesione przez rodziców. Nie ma miejsca na słodkie jogurty, ciasteczka czy batoniki.

Rosół z kaszą jaglaną. Pewnie pomyślisz, że zwariowałam, bo makaronu dziecku nie ugotowałam Ale my lubimy takie zmiany i z chęcią dodajemy tradycyjnym potrawom odrobinę nowoczesności. Może też spróbujesz dodać kaszę? Lilę dopadła ospa i domowy rosołek z kaszą jaglaną to świetny wspomagacz układu odpornościowego!




Przepis na smalec z fasoli dla dzieci
Składniki:
ugotowana biała fasola (200g)
jabłko
cebula ( u mnie czerwona)
przyprawy (pieprz, majeranek)
Wykonanie :
Cebulę dusimy z jabłkiem na maśle klarowanym. Fasolę miksujemy, dodajemy resztę składników i mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Smacznego!


Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.
Nie musisz być mistrzem kuchni ani spędzać godzin przy garnkach, żeby Twoje dziecko jadło zdrowo. Wystarczy, że sięgniesz po sprawdzone przepisy, które polubią nawet największe niejadki. Kliknij, wybierz ebook i gotuj zdrowo – bez stresu, bez tracenia czasu, za to z radością i pewnością, że dajesz dziecku to, co najlepsze!
