Leczo dla dzieci

Jak zrobić pyszne leczo dla dzieci? W tym wpisie poznasz przepis na najlepsze, lekkie i szybkie leczo dla dzieci. W dodatku zdradzę kilka trików, które pomogą Ci w organizacji i planowaniu posiłków na następny dzień. Leczo jest idealne dla najmłodszych, ale zajadać może się nim cała rodzina. Zobacz też, jak łatwo możesz odmienić to danie i podać je trochę inaczej na drugi dzień.  Pokochaj sprytne gotowanie.💪🧡Leczo jest idealne d
leczo dla dzieci

Przepis na leczo dla dzieci

Składniki:

1 cebula

1 duża cukinia lub 2 małe

4 pomidory

2 papryki czerwone

1 papryka żółta

łyżeczka papryki słodkiej

szczypta pieprzu, bazylii, majeranku

do smażenia: masło klarowane lub oliwa

sól i ostra papryka (dla dorosłych)

Wykonanie:

Do garnka wrzucamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 5 minut. Możesz dodać kilka łyżek wody.  W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę cukinie – wrzucamy do garnka z cebulą. Papryki i pomidory myjemy i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do garnka. Wlewamy około 1/2 szklanki wody, przyprawiamy i całość dusimy do miękkości warzyw.

Dorośli przyprawiają sobie leczo solą lub ostrą papryką.

Smacznego!

Wskazówka

Możesz zrobić większą porcję i zamrozić. Na drugi dzień możesz podać z ryżem lub ugotowaną ciecierzycą. Jeśli już ugotujesz ciecierzycę, to zaplanuj inne dania z jej użyciem np. domowe ciastka lub hummus. To się nazywa sprytne gotowanie cool

Zdrowiej, bo...

Leczo dusimy na małej ilości masła klarowanego lub oliwy. Nie dodajemy tłustych kiełbas ani parówek. Nie używamy soli. Ciecierzyca to dobre źródło białka.
leczo dla dzieci

%d bloggers like this: