Makaron z dynią
Składniki
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- dowolny makaron
- około 150 ml śmietany (lub serka naturalnego)
- oliwa (do smażenia)
Przyprawy:
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta imbiru w proszku (może być świeży starty)
Wykonanie
- Dynię pokrój na kawałki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku.
- Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu (zostaw 1 szklankę wody po ugotowaniu makaronu - może się przydać do sosu).
- Cebulę pokrój w kostkę i uduś na oliwie. Przypraw.
- Do wysokiego naczynia wrzuć upieczoną dynię, usmażoną cebulę, ząbek czosnki, imbir i śmietanę. Całość zmiksuj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta wlej wodę z gotowania makaronu.
- Gotowy sos wymieszaj z makaronem.
- Posyp pestkami dyni lub płatkami migdałowymi.