makaron z dynią blw

Makaron z dynią

Składniki
 

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • dowolny makaron
  • około 150 ml śmietany (lub serka naturalnego)
  • oliwa (do smażenia)

Przyprawy:

  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta imbiru w proszku (może być świeży starty)

Wykonanie

  • Dynię pokrój na kawałki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku.
  • Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu (zostaw 1 szklankę wody po ugotowaniu makaronu - może się przydać do sosu).
  • Cebulę pokrój w kostkę i uduś na oliwie. Przypraw.
  • Do wysokiego naczynia wrzuć upieczoną dynię, usmażoną cebulę, ząbek czosnki, imbir i śmietanę. Całość zmiksuj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta wlej wodę z gotowania makaronu.
  • Gotowy sos wymieszaj z makaronem.
  • Posyp pestkami dyni lub płatkami migdałowymi.
pakiet ebooków ladyochmistrzyni
e-booki ladyochmistrzyni