Makaron ze szparagami w sosie beszamelowym
Makaron ze szparagami w sosie beszamelowym, to danie, które powstało zupełnie przypadkowo. Ten zielony makaron już od dawna czekał w szafce kuchennej. Pewnego dnia ugotowałam naraz 2 pęczki szparagów i okazało się, że sporo ich zostało na drugi dzień. Stwierdzałam, że to idealna okazja, aby podać je z tym makaronem i połączyć jakimś prostym sosem.
Makaron ze szparagami
Składniki
- 1 pęczek ugotowanych szparagów
- 300 g makaronu
Sos beszamelowy:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Ugotowane szparagi kroimy na kawałki. Sos beszamelowy: w garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, lekko podsmażamy, a następnie porcjami wlewamy mleko – mieszamy tak, aby nie było grudek. Sos przyprawiamy i wrzucamy pokrojone na kawałki szparagi. Podajemy z makaronem.
Wskazówki
Przepisy dla dzieci-Co Lila jadła? 77
Przepisy dla dzieci i całej rodzinyChcesz, żeby Twoje dziecko rosło zdrowo i silne? Zdrowe odżywianie to podstawa. W serii "Co Lila jadła" znajdziesz mnóstwo pomysłów na to, jak urozmaicić dietę Twojego dziecka i dostarczyć mu wszystkich niezbędnych składników...
Menu dla dzieci BLW- co Lila jadła? 76
Sprawdź najnowsze inspiracje na posiłki i zaplanuj menu dla swojej rodziny.
Menu dla dzieci – Co Lila jadła? 75
Sprawdź kolejne propozycje.