Makaron ze szparagami w sosie beszamelowym

Makaron ze szparagami w sosie beszamelowym, to danie, które powstało zupełnie przypadkowo. Ten zielony makaron już od dawna czekał w szafce kuchennej. Pewnego dnia ugotowałam naraz 2 pęczki szparagów i okazało się, że sporo ich zostało na drugi dzień. Stwierdzałam, że to idealna okazja, aby podać je z tym makaronem i połączyć jakimś prostym sosem. 

makaron ze szparagami

Przepis na makaron ze szparagami

Składniki:

1 pęczek ugotowanych szparagów

dowolny ugotowany makaron

sos beszamelowy:

1 szklanka mleka 

1 łyżka mąki orkiszowej

1 łyżka masła

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu

Wykonanie:

Sos beszamelowy: w garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, lekko podsmażamy, a następnie porcjami wlewamy mleko – mieszamy tak, aby nie było grudek. Sos przyprawiamy i wrzucamy pokrojone na kawałki szparagi. Podajemy z makaronem.

 

Smacznego!

N

Wskazówki

Ilość makaronu zależy od liczby osób.

Możesz zrobić więcej sosu np. z dwóch szklanek mleka. 

Makaron możesz wymieszać z sosem lub podać osobno – jak kto woli.

Sos beszamelowy możesz też zrobić na napoju roślinnym (tak też robiłam). 

makaron ze szparagami
makaron ze szparagami
e-book zdrowe słodycze

%d bloggers like this: