Makaron ze szparagami w sosie beszamelowym

Makaron ze szparagami w sosie beszamelowym, to danie, które powstało zupełnie przypadkowo. Ten zielony makaron już od dawna czekał w szafce kuchennej. Pewnego dnia ugotowałam naraz 2 pęczki szparagów i okazało się, że sporo ich zostało na drugi dzień. Stwierdzałam, że to idealna okazja, aby podać je z tym makaronem i połączyć jakimś prostym sosem. 

makaron ze szparagami
makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Składniki
 

  • 1 pęczek ugotowanych szparagów
  • 300 g makaronu

Sos beszamelowy:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
    Ugotowane szparagi kroimy na kawałki.
    Sos beszamelowy: w garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, lekko podsmażamy, a następnie porcjami wlewamy mleko – mieszamy tak, aby nie było grudek. Sos przyprawiamy i wrzucamy pokrojone na kawałki szparagi. Podajemy z makaronem.

Wskazówki

 
Makaron możesz wymieszać z sosem lub podać osobno.
Sos beszamelowy możesz też zrobić na napoju roślinnym.
kolacja,obiad
makaron,szparagi
makaron ze szparagami
makaron ze szparagami

%d bloggers like this: