Mus dyniowo-jabłkowy
Sezon na dynię w pełni. Można z niej przyrządzić naprawdę wiele dobrego. Dynia to królowa jesieni , a mus dyniowo – jabłkowy już sam w sobie jest doskonałym deserem. Ale może być też dodatkiem do placków, gofrów czy kaszy jaglanej. Sezon dyniowy zawsze zaczynamy od musu dyniowo – jabłkowego. Dopiero później robimy frytki, ciasteczka, budyń, a nawet sernik! Zobacz przepis na prosty mus dla dzieci.
Przepis na mus dyniowo-jabłkowy
Mus dyniowo-jabłkowy
Składniki
- 300 g dyni
- 3 jabłka
Wykonanie
- Dynię porządnie myjemy (odmiany hokkaido nie trzeba obierać ze skórki), przekrawamy, wyciągamy pestki i resztę kroimy na kawałki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki, a następnie wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości.
- Opcja 1-> dynię pieczemy w piekarniku. Ta opcja sprawdzi się wtedy, gdy masz dużą dynię i z części zrobisz mus dyniowo – jabłkowy, a resztę purre z dyni wykorzystasz, aby zrobić np. domowe ciasteczka z dyni. Upieczoną dynię wrzucamy do garnka z uduszonymi jabłkami i miksujemy blenderem ręcznym.
- Opcja 2 –> Pokrojoną dynię umieszczamy w garnku razem z jabłkiem, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy.
Wskazówki
- Mus dyniowo-jabłkowy -> Zastosowanie:
idealny do owsianki, gofrów, jogurtu, kaszy jaglanej czy placków