Mus dyniowo-jabłkowy

Sezon na dynię w pełni. Można z niej przyrządzić naprawdę wiele dobrego. Dynia to królowa jesieni , a mus dyniowo – jabłkowy już sam w sobie jest doskonałym deserem. Ale może być też dodatkiem do placków, gofrów czy kaszy jaglanej. Sezon dyniowy zawsze zaczynamy od musu dyniowo – jabłkowego. Dopiero później robimy frytki, ciasteczka, budyń, a nawet sernik! Zobacz przepis na prosty mus dla dzieci.

Przepis na mus dyniowo-jabłkowy

Mus dyniowo-jabłkowy

Mus dyniowo-jabłkowy

Składniki
 

  • 300 g dyni
  • 3 jabłka

Wykonanie

  • Dynię porządnie myjemy (odmiany hokkaido nie trzeba obierać ze skórki), przekrawamy, wyciągamy pestki i resztę kroimy na kawałki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki, a następnie wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości.
  • Opcja 1-> dynię pieczemy w piekarniku. Ta opcja sprawdzi się wtedy, gdy masz dużą dynię i z części zrobisz mus dyniowo – jabłkowy, a resztę purre z dyni wykorzystasz, aby zrobić np. domowe ciasteczka z dyni. Upieczoną dynię wrzucamy do garnka z uduszonymi jabłkami i miksujemy blenderem ręcznym.
  • Opcja 2 –> Pokrojoną dynię umieszczamy w garnku razem z jabłkiem, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy.

Wskazówki

  • Mus dyniowo-jabłkowy -> Zastosowanie:
    idealny do owsianki, gofrów, jogurtu, kaszy jaglanej czy placków
Mus dyniowo-jabłkowy