Nuggetsy dla dzieci BLW
Składniki
- 1 filet z indyka
- 1-2 jajka
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki curry
- około 1/2 szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki płatków kukurydzianych
- masło klarowane (lub olej do smażenia)
Wykonanie
- Indyka kroimy na paski. Delikatnie rozbijamy (wtedy szybciej się upiecze / usmaży).
- Do miski lub głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Na płaski talerz wsypujemy bułkę tartą i pokruszone płatki kukurydziane. Całość mieszamy.
- Mięso moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce i w płatkach.
- Tak przygotowane mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.
Wskazówki
Nuggetsy możesz upiec w piekarniku lub usmażyć (dla starszych dzieci) na oliwie.
Nuggetsy możesz podać z pieczonymi ziemniakami / ryżem i warzywami.Ja tym razem podałam z oszukanymi kluskami (ziemniaki z masłem i koperkiem uformowałam i zrobiłam dziurkę) i kapustą kiszoną.
Kupując płatki kukurydziane zwróć uwagę na skład i wybierz bez dodatku cukru.
Chcesz więcej przepisów na zdrowe i pyszne słodkości, które dzieci naprawdę lubią?
📘 Zamów książkę „Domowe Słodycze” – znajdziesz w niej sprawdzone receptury bez białego cukru, sztucznych dodatków i wyrzutów sumienia.
👉 To słodycze, które możesz podać codziennie.
👉 To smaki, które dzieci zapamiętają na długo.
👉 To krok w stronę lepszego odżywiania – bez walki i bez nudy.