Omlet cesarski
Prosty i pyszny omlet na słodko dla Małego Smakosza. Możesz go podać z różnymi dodatkami.
Składniki
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki orkiszowej
- ½ szklanki mleka (lub napoju roślinnego)
- szczypta wanilii mielonej
Wykonanie
- W misce mieszamy mąkę ze szczyptą wanilii, dodajemy żółtka i wlewamy mleko - całość mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Ubite białka przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przelewamy na rozgrzaną i natłuszczoną dużą patelnię. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Omlet dzielimy na części i rwiemy na kawałki.
- Podajemy z owocami.
Wskazówki
Średnica patelni - około 26 cm.
Możesz mieć problem z przewróceniem omleta, dlatego najpierw przekrój go na pół.
Omlet możesz podać z owocami lub jogurtem.
Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.