Omlet cesarski
Prosty i pyszny omlet na słodko dla Małego Smakosza. Możesz go podać z różnymi dodatkami.
Składniki
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki orkiszowej
- ½ szklanki mleka (lub napoju roślinnego)
- szczypta wanilii mielonej
Wykonanie
- W misce mieszamy mąkę ze szczyptą wanilii, dodajemy żółtka i wlewamy mleko - całość mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Ubite białka przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przelewamy na rozgrzaną i natłuszczoną dużą patelnię. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Omlet dzielimy na części i rwiemy na kawałki.
- Podajemy z owocami.
Wskazówki
Średnica patelni - około 26 cm.
Możesz mieć problem z przewróceniem omleta, dlatego najpierw przekrój go na pół.
Omlet możesz podać z owocami lub jogurtem.