omlet cesarski dla dzieci

Omlet cesarski

Lady Och Mistrzyni
Prosty i pyszny omlet na słodko dla Małego Smakosza. Możesz go podać z różnymi dodatkami.

Składniki
 

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki mleka (lub napoju roślinnego)
  • szczypta wanilii mielonej

Wykonanie

  • W misce mieszamy mąkę ze szczyptą wanilii, dodajemy żółtka i wlewamy mleko - całość mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Ubite białka przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy.
  • Gotową masę przelewamy na rozgrzaną i natłuszczoną dużą patelnię. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Omlet dzielimy na części i rwiemy na kawałki.
  • Podajemy z owocami.

Wskazówki

Średnica patelni - około 26 cm. 
Możesz mieć problem z przewróceniem omleta, dlatego najpierw przekrój go na pół. 
Omlet możesz podać z owocami lub jogurtem.
kolacja,śniadanie
jajko,omlet
książka baner