Paluszki drożdżowe dla dzieci BLW

Paluszki drożdżowe pieczmy zawsze pod koniec roku. To już nasza mała rodzinna tradycja. Oprócz zwykłych długich paluszków robimy też inne kształty laughing Na zdjęciu poniżej przygotowane paluszki na Sylwestra w 2016 roku. Aż trudno uwierzyć, że przed nami 2020 (edit 2021). Dzieci lubią chrupać, więc na pewno pokochają domowe paluszki drożdżowe. Możesz je zaserwować z warzywami albo w niewielkich miseczkach podać różne dipy np. jogurtowy, pomidorowy czy koperkowy.

paluszki drożdżowe dla dzieci

Przepis na paluszki drożdżowe dla dzieci BLW

domowe paluszki

Paluszki dla dzieci BLW

Składniki
 

  • 350 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 180 ml letniej wody
  • 25 g oliwy
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub miodu
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżka sezamu

Wykonanie

  • Do małej miski dodajemy drożdże, cukier, 4 łyżki wody – mieszamy. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, ponownie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • Do dużej miski dodajemy resztę składników, na końcu wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy na 20 minut.
  • Ciasto rozwałkowujemy i kroimy nożem w paski i rolujemy. Smarujemy żółtkiem i obsypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy około 15 minut w 190 stopniach.
  • Podajemy z warzywami.

Wskazówki

Drożdżowe paluszki idealnie komponują się z dipem czonskowym lub pomidorowym.
Włącz do pomocy dzieci – formowanie paluszków to świetna zabawa.
paluszki drożdżowe dla dzieci