Piada z warzywami i indykiem

Piada to włoski placek podawany na ciepło, który możesz nadziać dowolnym farszem: mięsem, warzywami. Jest to doskonały pomysł na szybki obiad, kolacje lub wymiatanie lodówki. Tak – wymiatanie! Posmaruj placka sosem jogurtowym z koperkiem, rozółoż resztki warzyw, które masz w kuchni, zapiecz na patelni i ciesz się wartościowym posiłkiem. Proste, prawda?

Przepis na piadę z warzywami i indykiem

piada z warzywami BLW

Piada z warzywami

Składniki
 

  • gotowe placki piada
  • mix sałat
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • kawałek marchewki
  • jogurt naturalny
  • koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 filet z indyka
  • szczypta curry
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie

  • Indyka kroimy na małe kawałki i polewamy oliwą wymieszaną z przyprawami. Mięso smażymy na patelni. Warzywa kroimy w paski lub w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z posiekanym koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy piadę, przewracamy na drugą stronę, nakładamy sos, warzywa i mięso, składamy na pół i podgrzewamy jeszcze około 3 minut. Gotową piadę kroimy na pół.

Wskazówki

Piadę znajdziesz w Biedronce (oferta włoska) – placki mają bardzo prosty skład.
Piadę możesz zrobić z różnymi dodatkami, dzięki temu za każdym razem będzie inna w smaku. Dodaj to, co lubicie.

Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza BLW

zobacz e-booka

ebook blw