Piada z warzywami i indykiem
Piada to włoski placek podawany na ciepło, który możesz nadziać dowolnym farszem: mięsem, warzywami. Jest to doskonały pomysł na szybki obiad, kolacje lub wymiatanie lodówki. Tak – wymiatanie! Posmaruj placka sosem jogurtowym z koperkiem, rozółoż resztki warzyw, które masz w kuchni, zapiecz na patelni i ciesz się wartościowym posiłkiem. Proste, prawda?
Przepis na piadę z warzywami i indykiem
Piada z warzywami
Składniki
- gotowe placki piada
- mix sałat
- 1 pomidor
- 1 papryka
- kawałek marchewki
- jogurt naturalny
- koperek
- 1 ząbek czosnku
- 1 filet z indyka
- szczypta curry
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
- Indyka kroimy na małe kawałki i polewamy oliwą wymieszaną z przyprawami. Mięso smażymy na patelni. Warzywa kroimy w paski lub w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z posiekanym koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy piadę, przewracamy na drugą stronę, nakładamy sos, warzywa i mięso, składamy na pół i podgrzewamy jeszcze około 3 minut. Gotową piadę kroimy na pół.
Wskazówki
Piadę znajdziesz w Biedronce (oferta włoska) – placki mają bardzo prosty skład.
Piadę możesz zrobić z różnymi dodatkami, dzięki temu za każdym razem będzie inna w smaku. Dodaj to, co lubicie.