Pieczona ciecierzyca dla dzieci BLW

Pieczona ciecierzyca dla dzieci na dwa sposoby to pyszne małe co nieco – rewelacyjna przekąska. Zamiast chipsów, paluszków i krakersów, cała rodzina może zajadać się chrupiącą ciecierzycą. Starsze dzieciaki na pewno będą zachwycone małymi słodkimi kuleczkami. Ciecierzyca bogata jest w witaminy, błonnik i minerały, zawiera także dużo roślinnego białka. Możesz przygotować ją w wersji na słodko lub na słono. Ja zazwyczaj robię dwa smaki jednocześnie. Przepis banalny, wystarczy dzień wczesnej namoczyć ciecierzycę, później ugotować (ewentualnie kupić i otworzyć słoik), przygotować miksturę i upiec. Po upieczeniu możesz wcinać chrupiące chipsy z ciecierzycy! Polecam wrzucić trochę do zupy lub jako dodatek do sałatki. Zobacz też przepis na pyszne kulki z ciecierzycy.

pieczona ciecierzyca

Przepis na pieczoną ciecierzycę dla dzieci

Pieczona ciecierzyca

Składniki
 

  • około 400 g ciecierzycy ze słoika

Mikstura na słodko:

  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek miodu
  • 3-4 łyżki oleju

Mikstura na słono:

  • oliwa z oliwek (lub olej)
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie

  • Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Tak przygotowaną cieciorkę mieszamy w słonej lub słodkiej miksturze i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut.

Wskazówki

Suchą ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc. Następnego dnia przepłukujemy, wsypujemy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 40 minut.
Pieczona ciecierzyca nie nadaje się dla maluchów.
pieczona ciecierzyca
pieczona ciecierzyca
pieczona ciecierzyca
ebook śniadania