Pieczona ciecierzyca dla dzieci BLW

Pieczona ciecierzyca dla dzieci na dwa sposoby to pyszne małe co nieco – rewelacyjna przekąska. Zamiast chipsów, paluszków i krakersów, cała rodzina może zajadać się chrupiącą ciecierzycą. Starsze dzieciaki na pewno będą zachwycone małymi słodkimi kuleczkami. Ciecierzyca bogata jest w witaminy, błonnik i minerały, zawiera także dużo roślinnego białka. Możesz przygotować ją w wersji na słodko lub na słono. Ja zazwyczaj robię dwa smaki jednocześnie. Przepis banalny, wystarczy dzień wczesnej namoczyć ciecierzycę, później ugotować (ewentualnie kupić i otworzyć słoik), przygotować miksturę i upiec. Po upieczeniu możesz wcinać chrupiące chipsy z ciecierzycy! Polecam wrzucić trochę do zupy lub jako dodatek do sałatki. Zobacz też przepis na pyszne kulki z ciecierzycy.

pieczona ciecierzyca

Przepis na pieczoną ciecierzycę dla dzieci

Składniki:

ciecierzyca (ilość wedle uznania)
*tej w słoiku nie trzeba gotować
Mikstura:
na słodko miód lub syrop klonowy, cynamon
na słono oliwa z oliwek, pieprz, sól kłodawska, papryka ostra, papryka słodka,  zioła prowansalskie, mielony imbir
Wykonanie:
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc. Następnego dnia przepłukujemy, wsypujemy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 40 minut. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Tak przygotowaną cieciorkę mieszamy w słonej lub słodkiej miksturze i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut.
Smacznego!
pieczona ciecierzyca
pieczona ciecierzyca
pieczona ciecierzyca

Domowe słodycze

Co Lila jadła?