Pieczona ciecierzyca dla dzieci BLW
Pieczona ciecierzyca dla dzieci na dwa sposoby to pyszne małe co nieco – rewelacyjna przekąska. Zamiast chipsów, paluszków i krakersów, cała rodzina może zajadać się chrupiącą ciecierzycą. Starsze dzieciaki na pewno będą zachwycone małymi słodkimi kuleczkami. Ciecierzyca bogata jest w witaminy, błonnik i minerały, zawiera także dużo roślinnego białka. Możesz przygotować ją w wersji na słodko lub na słono. Ja zazwyczaj robię dwa smaki jednocześnie. Przepis banalny, wystarczy dzień wczesnej namoczyć ciecierzycę, później ugotować (ewentualnie kupić i otworzyć słoik), przygotować miksturę i upiec. Po upieczeniu możesz wcinać chrupiące chipsy z ciecierzycy! Polecam wrzucić trochę do zupy lub jako dodatek do sałatki. Zobacz też przepis na pyszne kulki z ciecierzycy.

Przepis na pieczoną ciecierzycę dla dzieci

Pieczona ciecierzyca
Składniki
- około 400 g ciecierzycy ze słoika
Mikstura na słodko:
- ½ łyżeczki cynamonu
- kilka łyżek miodu
- 3-4 łyżki oleju
Mikstura na słono:
- oliwa z oliwek (lub olej)
- szczypta pieprzu
- ⅓ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie
- Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Tak przygotowaną cieciorkę mieszamy w słonej lub słodkiej miksturze i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut.
Wskazówki


