Pierogi ruskie to popularne danie, które dzieciaki uwielbiają. Możesz je przygotować na obiad lub kolację. Zobacz przepis i koniecznie przeczytaj wskazówki. 

pierogi ruskie dla dzieci

Pierogi ruskie dla dzieci BLW

Składniki
 

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 280 ml ciepłej wody
  • szczypta soli (opcjonalnie, dla niemowlaka nie solimy)

Farsz:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu

Wykonanie

Farsz

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym. Przyprawiamy pieprzem.
  • Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy twaróg i cebulę. Farsz dokładnie mieszamy.

Ciasto

  • Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.

Gotowanie

  • Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.

Wskazówki

Pierogi podaj z jogurtem naturalnym, surówką lub pokrojonymi warzywami.
Dodatek warzyw jest zawsze dobrym pomysłem 🙂 Być może Tobie nie pasują pierogi z buraczkami, ale pamiętaj, że to Twoje przyzwyczajenia i nie trzeba ich przekazywać dalej 😀
Nałóż na talerz pierogi i warzywa, które akurat masz w kuchni. Całkiem możliwe, że Mały Smakosz oprócz pierogów wybierze również marchewkę lub ogórka. 
Farsz dla dorosłych możesz przyprawić solą.