Pierogi ruskie to popularne danie, które dzieciaki uwielbiają. Możesz je przygotować na obiad lub kolację. Zobacz przepis i koniecznie przeczytaj wskazówki.
Pierogi ruskie dla dzieci BLW
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 280 ml ciepłej wody
- szczypta soli (opcjonalnie, dla niemowlaka nie solimy)
Farsz:
- 300 g twarogu półtłustego
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- ½ łyżeczki pieprzu
Wykonanie
Farsz
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym. Przyprawiamy pieprzem.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy twaróg i cebulę. Farsz dokładnie mieszamy.
Ciasto
- Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.
Gotowanie
- Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.
Wskazówki
Pierogi podaj z jogurtem naturalnym, surówką lub pokrojonymi warzywami.
Dodatek warzyw jest zawsze dobrym pomysłem 🙂 Być może Tobie nie pasują pierogi z buraczkami, ale pamiętaj, że to Twoje przyzwyczajenia i nie trzeba ich przekazywać dalej 😀
Nałóż na talerz pierogi i warzywa, które akurat masz w kuchni. Całkiem możliwe, że Mały Smakosz oprócz pierogów wybierze również marchewkę lub ogórka.
Farsz dla dorosłych możesz przyprawić solą.