Pierogi ruskie to popularne danie, które dzieciaki uwielbiają. Możesz je przygotować na obiad lub kolację. Zobacz przepis i koniecznie przeczytaj wskazówki.
Pierogi ruskie dla dzieci BLW
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 280 ml ciepłej wody
- szczypta soli (opcjonalnie, dla niemowlaka nie solimy)
Farsz:
- 300 g twarogu półtłustego
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- ½ łyżeczki pieprzu
Wykonanie
Farsz
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym. Przyprawiamy pieprzem.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy twaróg i cebulę. Farsz dokładnie mieszamy.
Ciasto
- Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.
Gotowanie
- Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.
Wskazówki
Moje ebooki i książki powstały z myślą o Tobie:
→ jeśli codziennie szukasz pomysłów,
→ jeśli chcesz ograniczyć słodycze, ale nie wiesz, co dać w zamian,
→ jeśli nie masz siły tłumaczyć, prosić, nakłaniać…
→ jeśli pragniesz po prostu, by dziecko jadło lepiej, a Ty czuła się z tym spokojnie.
To nie kolejna dieta. Nie poradnik idealnej mamy.
To wsparcie w codzienności, która czasem bywa chaotyczna, ale wciąż może być zdrowa i smaczna.
💬 Zajrzyj do moich książek i ebooków – tam czekają na Ciebie dziesiątki sprawdzonych przepisów, które już zmieniły codzienność wielu rodzin.
👣 Zrób pierwszy krok – nie w stronę ideału, tylko w stronę lepszej wersji tej mamy, którą już jesteś.