Placki z dyni dla dzieci
Kolejna propozycja na placki dla dzieci, które są pyszne i zdrowe, a oprócz tego, w pięknym, jesiennym kolorze. Do placków wykorzystałam dynię hokkaido, którą najpierw upiekłam w całości (ze skórką). Obieranie tej dyni ze skóry, przed pieczeniem, może skończyć się utratą palca, dlatego uwierz mi, że lepiej zrobić to po upieczeniu Dynia bogata jest w beta karoten, w witaminę C i E. Nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania.
Przepis na placki z dyni
Placki z dyni
Składniki
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 mały banan lub kawałek dużego
- 1 jajko
- około ¾ szklanki mąki
- szczypta zmielonej wanilii (opcjonalnie)
Wykonanie
- Puree z dyni, banana i jajko miksujemy w misie blendera, aż składniki się połączą.
- Następnie dodajemy mąkę oraz zmieloną wanilię (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy.
- Smażymy na patelni z dwóch stron.
- Podajemy z owocami lub warzywami.
Wskazówki
Jak przygotować puree z dyni? Umyj i pokrój na małe kawałki dynię hokkaido i upiecz w piekarniku. Po upieczeniu zdejmiesz skórkę bez problemu. Upieczoną i obraną dynię zmiksuj na puree.
Dynię hokkaido możesz zblendować całą - razem ze skórą.
Smaż najlepiej na suchej patelni lub na odrobinie masła klarowanego.