Ile razy ugotowałaś owsiankę i część wylądowała w koszu? Więcej już tego nie zrobisz. Ugotowaną owsiankę schowaj do lodówki, wieczorem albo na drugi dzień będziesz miała bazę na placuszki.
Jeśli chcesz zaoszczędzić sobie sporo czasu, możesz specjalnie gotować więcej owsianki po to, aby na drugi dzień przygotować placuszki.
Wystarczy tylko banan, jajko i trochę mąki. Zobacz dokładny przepis i działaj!
Placki z ugotowanej owsianki
Składniki
- około 1 szklanka ugotowanej owsianki (u mnie owsianka ugotowana na mleku z truskawkami)
- 1 mały banan (½ dużego banana, może być gruszka)
- 1 jajko
- około 3-4 łyżki mąki
Wykonanie
- Do misy blendera wrzucamy owsiankę, banana, dodajemy jajko i miksujemy.
- Następnie dodajemy mąkę (najlepiej partiami) i mieszamy.
- Placuszki smażymy na suchej patelni z dwóch stron.
- Podajemy z owocami.
Wskazówki
Zamiast banana możesz dodać kawałek gruszki lub brzoskwini.
Jeśli nie masz dobrej patelni, usmaż placuszki na odrobinie masła klarowanego.
Placuszki możesz podać z masłem orzechowym / pastą kokosową.
Ważne, aby owsianka, którą chcesz wykorzystać na drugi dzień nie miała kontaktu ze śliną, dlatego nakładaj odpowiednie porcje - zawsze lepiej dołożyć maluchowi do miseczki.