Placuszki na kefirze z jabłkiem BLW
Placuszki na kefirze z jabłkiem to smak dzieciństwa. Tym razem w trochę innej wersji – bez dodatku cukru, na mące orkiszowej. Placuszki sprawdzą się na śniadanie i kolację. Możesz je podać z owocami. Zobacz prosty przepis.
Przepis na placuszki na kefirze z jabłkiem
Placuszki na kefirze z jabłkiem
Składniki
- 300 ml kefiru
- 2 jajka
- 1 jabłko
- ½ łyżeczki sody
- około 200 g mąki orkiszowej
- rodzynki opcjonalnie
Wykonanie
- Kefir wlewamy do miski, dodajemy jajka i sodę – całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Do miski z kefirem dodajemy jabłko i mąkę (najlepiej partiami). Mąki dodajemy tyle, aby ciasto byłe gęste i nie rozlewało się za bardzo na patelni.
- Smażymy z dwóch stron na suchej patelni. Podajemy z owocami.
Wskazówki
Jabłko możesz pokroić w kostkę za pomocą specjalnej siatki.