Placuszki na kefirze z jabłkiem BLW

Placuszki na kefirze z jabłkiem to smak dzieciństwa. Tym razem w trochę innej wersji – bez dodatku cukru, na mące orkiszowej. Placuszki sprawdzą się na śniadanie i kolację. Możesz je podać z owocami. Zobacz prosty przepis.

Przepis na placuszki na kefirze z jabłkiem

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 300 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • ½ łyżeczki sody
  • około 200 g mąki orkiszowej
  • rodzynki opcjonalnie

Wykonanie

  • Kefir wlewamy do miski, dodajemy jajka i sodę – całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  • Do miski z kefirem dodajemy jabłko i mąkę (najlepiej partiami). Mąki dodajemy tyle, aby ciasto byłe gęste i nie rozlewało się za bardzo na patelni.
  • Smażymy z dwóch stron na suchej patelni. Podajemy z owocami.

Wskazówki

Jabłko możesz pokroić w kostkę za pomocą specjalnej siatki.
podwieczorek,śniadanie
bez jajka,kefir
Placuszki na kefirze z jabłkiem