Przepisy BLW 26

Ten cykl postów powstał po to, aby Cię zainspirować i ułatwić planowanie posiłków. Często brakuje pomysłów na prosty i smaczny obiad. Nie wiesz co ugotować dziecku na drugie danie? Na śniadanie zbyt często jecie kanapki?  Jeśli tak, to jestem pewna, że pomogą Ci moje inspiracje dla dzieci BLW i całej rodziny. Nie musisz gotować specjalnych obiadów dla swojego malucha, o ile Wasze posiłki są zdrowe, zawierają wiele warzyw i nie kupujesz np. vegety tongue-out

Lila ma 3 lata i całkiem dobre (jak na swój wiek) nawyki (bardzo jej tego zazdroszczę! laughing) – wcina warzywa, wodę musi mieć zawsze pod ręką i uwielbia domowe słodycze.  Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujmy dobre nawyki.

Z tego wpisu dowiesz się:

$

Dlaczego warto podawać dzieciom pyłek pszczeli?

$

Jak zrobić kluski w kolorze różowym?

$

Czym faszerować cukinię?

Co Lila jadła w środę? 26

Menu na cały dzień dla dziecka BLW

Śniadanie

8:00

Płatki owsiane górskie ugotowane na wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu dodałam jogurt naturalny. Na górze jest banan, kasza jaglana ekspandowana, pyłek pszczeli i nasiona chia. Warto kupić i stosować pyłek pszczeli, ponieważ jest to naturalny produkt o właściwościach leczniczych – wzmacnia odporność i działa przeciwalergicznie (o tym sama się przekonałam na własnej skórze!). Dawkowanie pyłku dla dzieci powinno sie zacząć po 3 roku życia.

II śniadanie

10:30
Przepyszne, słodziutkie mango.

 Zupa

13:00

Barszcz czerwony. Zupa ugotowana na wywarze jarzynowym, bez mięsa. Same warzywa + masło bezpośrednio do miseczki.

 II danie

16:00
Z poprzedniego dnia zostały nam ziemniaki i serio – nie mogły się zmarnować laughing Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego – taki eksperyment. Całkiem udany, bo wyglądają ciekawie i smakują dobrze. (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony olej lniany). No i brokuły też wpadły na obiad! cool

 Kolacja

19:00
Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami, kukurydzą i serem żółtym, zapiekana w piekarniku.

REWOLUCJE W KUCHNI

weź udział w 5 dniowym wyzwaniu i zmień swoje nawyki!