Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany – 2 lata i 7 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujmy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.
Co Lila jadła w środę? 2
Menu na cały dzień
Śniadanie
8:00
Jajecznica, chleb żytni ze słonecznikiem i kiełki. Warto włączyć taką bombę witaminową do diety, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Kiełki to bogate źródło składników pokarmowych. Nie znajdziesz w zimie żadnych owoców i warzyw, które mają więcej składników odżywczych. Podobnie jak w przypadku warzyw, kiełki różnią się między sobą smakiem. Możemy wyróżnić kiełki ostre, pikantne (cebula, por) i łagodne. Kiełki można już kupić w każdym markecie, ale z powodzeniem możesz sama hodować je w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalną kiełkownicę, choć zwykły słoik też wystarczy. Spróbujesz?
II śniadanie
10:30
Zielony koktajl ze szpinakiem. Szpinak w towarzystwie banana zawsze dobrze smakuje. Proporcje skomponuj wedle uznania. Zamiast jogurtu naturalnego, możesz dodać wodę. Na zdrowie!
Zupa
13:00
Aromatyczny krem z brokułów. Miseczka pełna warzyw – ulubiona zupka ostatnio to taka bzium bzium czyli krem Mamy manię na zupy bezgrudkowe. Lilcia zażyczyła sobie pestki z dyni więc każdemu wsypała do miseczki.
II danie
16:00
Podwieczorek
17:30
Po takim pysznym obiedzie Lila nie miała już ochoty na podwieczorek I wcale mnie to nie dziwi, bo zjadła dwie średnie tortille.
Kolacja
19:00
Kasza jaglana z bananem i kakao.