Zdrowe przepisy dla dzieci BLW
Witaj w nowym wpisie “co Lila jadła”. Znajdziesz tutaj przepisy na smaczne i zdrowe posiłki dla dzieci BLW i całej rodziny. Ta seria wpisów to kopalnia pomysłów dla najmłodszych smakoszy. Jeśli nie masz pomysłu co ugotować, zajrzyj do nas i stwórz swoje menu. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany – 3 lata i 11 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.
Z tego wpisu dowiesz się również:
Że z cukinii można zrobić niezłe ciacho.
Z czym zrobić kaszę mannę i dlaczego nie warto kupować kaszek “dla dzieci”?
Jak ugotować pyszny krem ziemniaczany z cukinią dla dziecka?
Jak zrobić tagliatelle z marchewki i cukinii?
Co podać na kolację, żeby było smacznie i zdrowo i na szybko?
Podstawowe założenia
Gotowe płatki z dodatkiem cukru (np. czekoladowe kulki) zamieniamy na kasze i dodajemy owoce.
Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.
Staramy się jeść jak najwięcej warzyw i owoców.
Co Lila jadła? 54
Menu tydzień 54
Kasza manna ugotowana na wodzie z jagodami. Na górze amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe i kasza jaglana ekspandowana. Dla osłodzenia, całość polałyśmy syropem klonowym. Lilianie tak smakowało, że zjadła z dokładką. W sklepie półki uginają się od kaszek “dla dzieci”. Niby są przeznaczone dla dzieci, ale mają w składzie dużo cukru i innych zbędnych dodatków. Jaką wybrać? Polecam wersję domową, bo tylko wtedy masz pewność, co dokładnie serwujesz dziecku. Możesz kupić zwykłe płatki owsiane, kaszę jaglaną lub kaszkę kukurydzianą, ugotować na wodzie i dodać owoce. Gdy będziesz chciała dodać mleko, to dodasz te, które sama wybierzesz, a gdy będziesz chciała ugotować słodszą kaszkę to wrzucisz ….. banana, jabłko lub wlejesz odrobinę syropu klonowego.


Lila drugie śniadanie je w przedszkolu i zabiera ze sobą owoce. Tym razem spakowałam jej kiwi, brzoskwinie i banana.

Zupa ziemniaczana z cukinią, zmiksowana na krem. Już chyba ostatni raz w tym roku jedliśmy obiad na dworze Na pewno pojawią się pytania o przepis na zupę. Napiszę bez konkretnych proporcji, ale za to krok po kroku jak ją robię
Za każdym razem jest inna – czasami bardziej ziemniaczana, czasami lepiej czuć cukinię. Wszystko zależy od Ciebie – modyfikuj przepis pod siebie.
Przepis na zupę krem z cukinią
Składniki
cukinia
brokuł
marchewka
ziemniaki
pietruszka
seler
natka pietruszki
cebula
masło klarowane
przyprawy (pieprz, sól kłodawska, zioła)
Wykonanie
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy w garnku na maśle klarowanym, dodajemy pokrojoną w paski cukinię. Całość dusimy około 10 minut. W tym czasie marchewkę, pietruszkę kroimy w kółka, seler w paski, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i przyprawiamy. Gotujemy około 15 minut, wrzucamy różyczki brokuła i natkę pietruszki. Kiedy warzywa będą miękkie, miksujemy na krem. Do miseczki dodajemy masło i posypujemy słonecznikiem lub pestkami dynii.
Smacznego!

Polędwica w sosie własnym, kasza gryczana niepalona, buraczki i kapusta czerwona. Jeśli nie przypadła Ci do gustu kasza gryczana, sprawdź czy przypadkiem nie kupiłaś tej palonej. Różnica w smaku (i zapachu ) jest ogromna!

Jeżyny i domowy lizak – to przecież hit ostatniego tygodnia. Jeśli jeszcze nie widziałaś przepisu na nasze domowe, ciasteczkowe lizaki to zobacz koniecznie:

Makaron tagliatelle z marchewki i cukinii. To jeden z lepszych sposóbów na wykorzystanie tych warzyw Oczywiście cukinia w cieście jest też przepyszna. Zobacz przepis na domowe ciasto z cukinią i przekonaj się sama!
Przepis na tagliatelle z marchewki i cukinii
Przepis możesz modyfikować na różne sposoby. Idealnie pasuje tutaj koperek, którego mi niestety zabrakło. Czasami warzywa zalewamy jogurtem greckim i podajemy z makaronem tagliatelle. Możesz dodać pomidory suszone lub pesto bazyliowe. Kombinuj, modyfikuj, eksperymentuj! To zdrowa i szybka kolacja dla dziecka, którą polecam.
Składniki
marchewka
cukinia
masło klarowane
przyprawy (sól kłodawska, pieprz, ulubione zioła)
słonecznik
koperek
Wykonanie
Cukinię i marchewkę myjemy, obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy długie paski. Dusimy kilka minut na maśle klarowanym. Posypujemy słonecznikiem i koperkiem.
Smacznego!


Co Lila jadła? 54 wpis za nami. Podobają Ci się moje zdrowe przepisy dla dzieci? Napisz, co ugotujesz z tego zestawienia. Daj znać czy smakowało! A jeśli dalej poszukujesz inspiracji, to zerknij na ostatnie wpisy z tej serii.


Rewolucje w kuchni
Wyzwanie- Zmiana nawyków w 5 dni
- Co warto kupić, a co wyrzucić z kuchni już na zawsze?
- Co ugotować dla dziecka?
- e-booki, zadania, porady, motywacja
Domowe słodycze
Budyń z kaszy jaglanej BLW
Pyszny i wartościowy. Doskonały na śniadanie lub na deser.
Kisiel ze śliwkami BLW – jesienne smaki
Zobacz przepis na jesienny kisiel śliwkowy.
Drożdżówki ze śliwkami dla dzieci BLW
Pyszne drożdżówki z migdałową kruszonką. Zobacz przepis na najlepsze bułki na jesień!
Co Lila jadła?
Przepisy dla dzieci – Menu BLW 67
Zobacz zestawienie posiłków i zainspiruj się!
Przepisy dla dzieci BLW 66 – zobacz moje propozycje
Menu BLW – zobacz moje propozycje na pyszne posiłki dla dzieci i całej rodziny.
Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła? 65
Co Lila jadła? zobacz 65 post MENU BLW.