Przyprawy w diecie dziecka
Często zastanawiasz się jakie przyprawy są bezpieczne dla Twojego Małego Smakosza? Nie wiesz czym przyprawić posiłek, aby zyskał więcej smaku i aromatu? Na początek mam dla Ciebie informację, która na pewno Cię uspokoi, mianowicie – od początku rozszerzania diety możesz używać przypraw i ziół. Nie ma kalendarza wprowadzania przypraw. Oczywiście najlepiej zacząć od małych ilości, a na początku zaproponować dziecku warzywa bez dodatku przypraw tak, aby Mały Smakosz poznał smak poszczególnych warzyw / produktów. Istnieją natomiast dwie przyprawy, które są zakazane w diecie niemowląt, a w diecie małego dziecka też lepiej je ograniczać lub z nich zrezygnować. Chodzi oczywiście o cukier i sól. Im później Twój Mały Smakosz spróbuje tych dwóch produktów, tym lepiej. Czym zatem przyprawiać dania dla Małego Smakosza?
Czym przyprawiać dania dla dzieci?
Czym przyprawiać dania dla dzieci?
Bezpieczne przyprawy dla dzieci
Od początku rozszerzania diety Twojego dziecka możesz śmiało sięgać po przyprawy i zioła. Nie ma ściśle określonego kalendarza wprowadzania przypraw, ale zawsze zaczynaj od małych ilości. Na pewno zależy Ci, aby Twój maluch był zdrowy, dlatego poniżej masz listę zdrowych zioł / przypraw dla swojego dziecka i całej rodziny.
1. Natka pietruszki
Bogata w witaminę A, C i kwas foliowy.
Dodawaj ją do zup, sosów, sałatek, past kanapkowych i surówek. Natką pietruszki możesz posypać praktycznie wszystko nawet zwykłe kanapki.
2. Koperek
Zawiera witaminy z grupy B, A i C. Poprawia trawienie. Dodawaj go do zup, sosów, sałatek, past kanapkowych, surówek, jajek.
3. Szczypiorek
Idealny do jajek, twarożku, omletów, zup czy sałatek.
4. Bazylia
Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu.
Dodawaj ją do zup, sosów, pomidorów, spaghetti, omletów czy sera.
5. Oregano
Jest bogate w witaminę C, A, K i E, kwas foliowy oraz żelazo, magnez, fosfor, wapń. Idealnie pasuje do pizzy, sałatek, zup, sosu pomidorowego.
6. Majeranek
Ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. Dodawaj go do zup, sosów, mięsa, sałatek i ryb.
7. Pieprz
Nadaje potrawom wyrazisty smak. Dodawać go można niemal do wszystkich potraw: zup, sałatek, jajek, ryb, marynat.
8. Liść laurowy
Podnosi walory smakowe zup. Dodawaj go do sosów, mięs, pasztetów, bigosu.
9. Słodka papryka
Zawiera witaminy C, A i E, poprawia trawienie. Dodawaj do gulaszu, zup, mięs, sosu pomidorowego czy leczo.
10. Ziele angielskie
Dodawaj do mięs, marynat, zup i sosów.
11. Czosnek
Pomaga w leczeniu dróg oddechowych. Możesz go dodawać do zup, sosów, mięs.
12.Tymianek
Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Dodawaj go do sosów, ziemniaków, zup czy mięs.
13. Zioła prowansalskie
To mieszanka różnych ziół. Doskonałe do zup, mięs, sosów czy sałatek.
14. Curry
To aromatyczna mieszanka przypraw. Kupując curry, zwróć uwagę na skład. Niezastąpiona do dań z ryżem.
15. Kurkuma
Ma właściwości antynowotworowe i wzmacnia odporność. Najlepiej dodawać ją razem z pieprzem.
16. Lubczyk
Niezastąpiony dodatek do zup. Zawiera sporo witaminy C, wzmacnia odporność i poprawia trawienie.
Pozostałe przyprawy / zioła
kminek, cząber, estragon, kolendra, czosnek niedźwiedzi, imbir, cynamon cejloński, wanilia.
Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym gotowaniu dla najmłodszych, sięgnij po moje e-booki. Znajdziesz w nich kreatywne i sprawdzone przepisy, które Twój maluch pokocha.