Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- ½ łyżeczki pieprzu (2 g)
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej)
- 3 łyżki oliwy (lub oleju)
- 1 cebula
SOS
- 400 ml passaty pomidorowej
- 100 ml wody lub bulionu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
Wykonanie
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki i kaszę lub bułkę. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki.
- Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pulpeciki i smażymy z każdej strony kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 2 minut.
- Wlewamy passatę, wodę i przyprawiamy. Gotujemy około 30 minut.
- Podajemy z makaronem lub ziemniakami i warzywami.
Wskazówki
Dla malucha pulpeciki możesz ugotować w wodzie.
Jeśli zaczynasz rozszerzanie diety, zrób podłużne pulpeciki - to Twojemu maluszkowi ułatwi jedzenie.