pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki
 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki pieprzu (2 g)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej)
  • 3 łyżki oliwy (lub oleju)
  • 1 cebula

SOS

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml wody lub bulionu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii

Wykonanie

  • Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki i kaszę lub bułkę. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki.
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pulpeciki i smażymy z każdej strony kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 2 minut.
  • Wlewamy passatę, wodę i przyprawiamy. Gotujemy około 30 minut.
  • Podajemy z makaronem lub ziemniakami i warzywami.

Wskazówki

Dla malucha pulpeciki możesz ugotować w wodzie.
Jeśli zaczynasz rozszerzanie diety, zrób podłużne pulpeciki - to Twojemu maluszkowi ułatwi jedzenie.
ebook blw