racuchy dla dzieci

Racuszki dla dzieci BLW

Składniki
 

  • 1 jabłko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • szczypta sody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • około ¾ szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • masło klarowane (do smażenia)
  • jogurt naturalny (do podania)

Wykonanie

  • Jabłko obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  • Do miski wlewamy maślankę, dodajemy jajko, jabłko, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Następnie partiami dodajemy mąkę orkiszową i mieszamy.
  • Gotową masę odstawiamy na około 5 minut.
  • Małe porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron. Racuszki podajemy z jogurtem naturalnym.

Wskazówki

W sklepie szukaj cynamonu cejlońskiego. Do jogurtu naturalnego możesz dodać szczyptę cynamonu.
Dodatek jabłka sprawi, że racuszki będą wystarczająco słodkie - nie dodajemy cukru.
Ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby dosyp mąkę.
ebook śniadania