Zakręcone ziemniaki z mięsem BLW
Składniki
- 4-6 ziemniaków (zależy ile osób)
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki oregano
- 1 filet z indyka lub kurczaka
- 1 opakowanie mixu sałat
Przyprawy do mięsa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Sos do sałaty
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki oregano
Do podania
- kilka pomidorków
- kawałek papryki
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy ze skórki, nabijamy na patyczek i nacinamy nożem jednocześnie obracając. Ziemniaka rozciągamy na patyk i smarujemy oliwą wymieszaną z przyprawami. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 30-40 minut.
- Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce i polewamy mix sałat.
- Mięso kroimy na kawałki, przyprawiamy i smażymy na oliwie.
- Zakręcone ziemniaki możesz podać z sosem, mixem sałat lub dowolną surówką.
Wskazówki
Mięso możesz również upiec w piekarniku.
Miód podajemy po 12. miesiącu życia.
Dorośli mogą sobie przyprawić solą.
Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.