zakręcone ziemniaki

Zakręcone ziemniaki z mięsem BLW

Składniki
 

  • 4-6 ziemniaków (zależy ile osób)
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 filet z indyka lub kurczaka
  • 1 opakowanie mixu sałat

Przyprawy do mięsa

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Sos do sałaty

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki oregano

Do podania

  • kilka pomidorków
  • kawałek papryki

Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy ze skórki, nabijamy na patyczek i nacinamy nożem jednocześnie obracając. Ziemniaka rozciągamy na patyk i smarujemy oliwą wymieszaną z przyprawami. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 30-40 minut.
  • Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce i polewamy mix sałat.
  • Mięso kroimy na kawałki, przyprawiamy i smażymy na oliwie.
  • Zakręcone ziemniaki możesz podać z sosem, mixem sałat lub dowolną surówką.

Wskazówki

Mięso możesz również upiec w piekarniku.
Miód podajemy po 12. miesiącu życia.
Dorośli mogą sobie przyprawić solą.
książka baner